Kvinnor och män ska kunna starta företag och utveckla sina idéer på lika villkor.
Tack vare medvetna satsningar på jämställdhet och inkludering har innovationsbolaget BizMaker på bara två år tagit ett jättekliv ifråga om andelen finansiering som går till startups som drivs av kvinnor. Från 6 procent år 2017 till hela 55 procent för 2019.
– Det är fantastiskt roligt att se de här siffrorna. Det vi har gjort är bland annat att arbeta med hur vi kommunicerar för att inte sätta fördomarna i framsätet, utan bemöta alla som vill ta del av vår verksamhet på lika villkor, säger Erica Markusson, affärsrådgivare inom området finansiering på BizMaker.
Det var under 2018 som BizMaker på allvar satte jämställdhet och inkludering i fokus. Det medvetna arbetet ledde fram till att BizMaker, som en av de första i sin bransch, senare samma år mångfaldsdiplomerades av företaget Equalate genom projektet ”Jämställd Regional Tillväxt”. BizMaker har även varit en del av jämställdhetsprojektet The Yes Way som under 2018 och 2019 utvecklat helt nya metoder och verktyg för inkluderande coaching och affärsutveckling.
– Vi ser generellt att kvinnor oftast får frågor som är förebyggande, som hur ska du klara det här eller har du tänkt igenom din idé? Medan män får frågor som stärker att deras idé är bra och att det bara är att köra på. Genom att bli medveten om detta har vi bland annat funderat kring hur vi ställer frågor som är fria från värderingar i rådgivningssituationer och vid intag till våra program, säger Erica.
På bara två år har arbetet genererat stora resultat. 2017 gick endast 6 procent av den totala finansieringen till BizMakers startups som drivs av kvinnor. 2018 förbättrades siffran till 20 procent och 2019 var andelen uppe i hela 55 procent. Finansieringen som inkluderats i mätningen omfattar konsultinsatser, lån, bidrag och externt ägarkapital.
När det gäller riskkapital som investerats i BizMakers startups som ägs eller drivs av kvinnor var siffran i princip noll år 2017. 2019 har siffran stigit till hela 51 procent.
– Att vi kan visa på en helt jämställd fördelning av riskkapital bland våra startups är unikt i ett nationellt perspektiv, då väldigt få investeringar i Sverige går till entreprenörer som är kvinnor, säger Erica.
Under 2018 investerades nämligen knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor i bolag grundade av kvinnor.
Det visar DI Digitals granskning av investeringar i Svenska teknikbolag.
Som regionalt innovationsbolag är det självklart för BizMaker att ha jämställdhetsfrågan högt upp på agendan och i alla delar av verksamheten. Och anledningen till det är enkel.
– Vi missar ju möjligheter annars. Det är potentialen i entreprenörskapet och innovationerna som räknas. Men kraven och kriterierna vi har på våra startups är densamma för män som för kvinnor. Det behövs ingen särbehandling, poängterar Erica.
Jämställdhet och inkludering är ett pågående och prioriterat arbete som kommer fortsätta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för företag att utvecklas och växa i Västernorrland. Ett område där kvinnorna inte är fullt lika synliga, och där det finns goda möjligheter för utveckling, är bland nätverket av investerare.
– Vi har fortfarande väldigt få investerare som är kvinnor i Västernorrland, det är en stor snedfördelning. Det skulle vara roligt att se fler kvinnor från vår region som investerar i nya bolag, säger Erica Markusson.