Dun & Bradstreets Sverige-vd Marie Berner Moberg har reagerat på regeringens beslut att avveckla en del av utredningen “Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning”.
Utredningen föreslog bland annat att införa ett nationellt skuld- och kreditregister (SKRI), men denna del har nu skrotats.
Enligt Berner Moberg går regeringen därmed miste om en viktig möjlighet att skapa ett kraftfullt verktyg för att motverka överskuldsättning. “I grunden handlar det om att rädda människor från att hamna i skuld och slutligen hos Kronofogden,” säger hon. Hon uppmanar även regeringen att titta på Norges framgångsrika införande av ett liknande register, som kan fungera som en förebild för Sverige.
Kommentarer från Dun & Bradstreet
Kreditupplysningsföretaget Dun & Bradstreet anser att regeringen har missat en chans att få ett nationellt skuld- och kreditregister (SKRI) på plats. Dun & Bradstreet är ändå positiva och hoppas att regeringen på ett konstruktivt sätt omarbetar utredningens förslag för att fullt ut kunna säkerställa integritet, säkerhet och effektivitet. Erfarenheterna av den modell som Norge tillämpar som nationellt register har visat sig vara en framgång för att förhindra starkt skuldsatta personer att ta ytterligare lån.
“Allt talar för att ett skuld– och kreditregister skulle göra stor skillnad, dels för att dämpa överskuldsättningen, dels för att rädda människor från att hamna i skuld och slutligen hos Kronofogden, säger Marie Berner Moberg, vd på Dun & Bradstreet i Sverige.”
Allt fler människor går i skuldfällan med sociala och hälsomässiga problem som följd. Nyligen införde regeringen flera lagförslag för att stoppa oseriös utlåning. Bland annat kommer ett ränte- och kostnadstak att införas, åtgärder som med all sannolikhet kommer att förbättra situationen.
“Åtgärderna som nu införs är inte tillräckliga eftersom de missar möjligheten att ge långivare och låntagare en överblick över hela lånesituationen. För detta behövs ett nationellt register som alla kreditupplysningsföretag har tillgång till samt ett krav på att kreditprövningar måste göras. Först då kommer utlåningen kunna bli ansvarsfull på riktigt, säger Marie Berner Moberg.”
I Norge har man i flera år haft ett nationellt skuldregister som har fått en klart dämpande effekt på överskuldsättningen. Det norska skuldregistret har avsevärt förbättrat transparensen och gett en översikt över skuldsituationen för myndigheter, banker och konsumenter. En anmärkningsvärd effekt av den ökade träffsäkerheten i kreditbedömningen är en betydande minskning av “katastroflån” – lån som aldrig borde ha beviljats och som många gånger leder till stora personliga bördor för låntagarna.
“Vi hoppas att regeringen kan se på och inspireras av den norska modellen och göra ett omtag på förslaget till nationellt skuld- och kreditregister. Sverige behöver ett heltäckande register i stället för den rådande ordningen med ett ofullständigt och frivilligt register som drivs och hanteras av en ensam privat aktör. En reglering bör göras med minsta möjliga ingrepp i människors liv och integritet, och utformas så att den inte hämmar innovation eller snedvrider konkurrensen, säger Marie Berner Moberg vd på Dun & Bradstreet i Sverige.”