Hem Nyheter Personalkollen och COS Systems prisas för tillväxt

Personalkollen och COS Systems prisas för tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Två av Uminova Innovations alumner, Personalkollen och COS Systems, hyllas som vinnare med starkast tillväxt när Dagens Industris Gasellgala 2020 hölls i Umeå.

Personalkollen och COS Systems prisas för tillväxt 2

Niclas Lundell

Varje år utser tidningen Dagens Industri de snabbast växande företagen i landet, så kallade gaseller. Bland dem med snabbast tillväxt i Västerbotten finns två av våra alumner: Personalkollen och COS Systems.

Personalkollen som utvecklat ett personal- och lönehanteringssystem för restaurangbranschen, uppvisar en tillväxt på 146 procent åren 2016-2019. Det här är inte mindre än fjärde gången Personalkollen kvalificerar in sig på den åtråvärda listan. När vi ringer vd Niclas Lundell, som är hemma krasslig, vet han ännu inte på vilken plats bolaget placerats på.

– Oj, plats tre! Det är ju jättejättebra. Vad roligt, oj, säger han.

Orak entreprenörsresa

Personalkollen går från klarhet till klarhet, bolaget har i dag inte mindre än 2 500 kunder inom restaurangbranschen, men så har det förstås inte alltid varit. Niclas vet det mesta om den oraka entreprenörsresan och vikten av att vara uthållig.

– De första åren var väldigt tuffa, det tog sju år för oss att nå break even. När jag i dag tänker tillbaka på de tuffa stunderna känner jag tacksamhet och glädje. För att vi höll ut och kämpade igenom det.

”Ta hjälp av inkubatorer”

Hur lyckas man som startup att uppnå så stark tillväxt år efter år? Vad är hemligheten för att lyckas? Många, enligt Niclas.

– För det första, att ta hjälp från lokala inkubatorer. För oss har Uminova Innovation betytt enormt mycket. Det var hos er vi fick vår skuggstyrelse och det om något har gjort hela skillnaden för vår framgång. Lars Stenlund på Vitec och Roger Vikström på Swooosh har varit fantastiska mentorer. Det var ju otroligt att få hjälp av erfarna entreprenörer som driver miljardbolag. Vi tog beslut utifrån skuggstyrelsens arbete, rakt av. Det var med hjälp av den vi satte vår affärsmodell och försäljningsstrategi bland annat. Det här med pay it forward tycker jag själv är jätteviktigt. Jag ringde bara härom dagen till er och sade att jag själv gärna sitter med i en skuggstyrelse för någon ny som just påbörjat sin resa, säger Niclas.

Bygga team

Och som alltid när Personalkollen vinner priser är Niclas snabb att lyfta fram sitt team.

– Teamet är ju allt. De fem första nyckelpersonerna är helt avgörande när man bygger bolag. När det gäller rekrytering tycker jag att man ska följa sin magkänsla och gå mycket på personlighet, välja personer med mycket driv. En annan framgångsfaktor för oss har nog varit att vi fokuserat på en och samma bransch hela vägen. Vi har alla våra kunder i restaurangbranschen och det är först nu ungefär som vi börjar titta på fler branscher.

COS Systems växer trots covid

COS Systems, som utvecklar mjukvara för bredbandsutbyggnad och som nyligen fick en hel del uppmärksamhet genom att få ny ägare, placerar sig på Gasell-listans åttonde plats med sina 107 procent tillväxt åren 2016-2019.

– Det är alltid roligt för oss att bli uppmärksammad för det arbete vi gör och den utveckling vi har. Vi har många år av snabb tillväxt och med god lönsamhet, och den utvecklingen fortsätter även nu, trots pandemin. Att bli uppmärksammad så här är också viktigt då vi är ett växande företag som behöver komma i kontakt med kvalificerad personal att rekrytera, säger vd Peter Lidström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>