Vi ger råd till bättre ekonomi.
I Sverige har den ekonomiska standarden förbättrats under de senaste åren. Att den disponibla inkomsten ökar innebär inte bara mer pengar i plånboken, utan också en bättre hälsa.
Personer med hög ekonomisk standard lever nämligen i genomsnitt längre och är friskare jämfört med personer med låg ekonomisk standard.
Det är problematiskt, då kvinnor i genomsnitt har lägre ekonomisk standard och är mer ekonomiskt utsatta än män. I Västernorrland 14,9 % av kvinnorna och 11,6 % av männen i ekonomiskt utsatthet.
Ekonomisk utsatthet definieras som att hushållets disponibla inkomst per konsumtionsenhet är lägre än 60 procent av medianvärdet för riket. Januari är en klassiskt tuff månad och speciellt för de 13,3 procent som lever i ekonomisk utsatthet i Västernorrland. För kvinnorna är siffran högre än för män, 14,9 procent respektive 11,6 procent.
– Ett av den vanligaste misstagen man gör i sin privatekonomi är att inte ha en buffert för oförutsedda händelser eller för att överbrygga en kortare tuff period. Att man inte prioriterar det när ekonomin i övrigt är tuff är fullt förståeligt, men det går ofta att hitta åtminstone några hundralappar som på sikt kan bygga en buffert, säger Svante Berggren, bankchef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Hur kan man hitta möjligheten att spara i sin vardagsekonomi?
Det gäller att tänka smart och att nagelfara utgifter säger Svante Berggren och fortsätter:
– Det kräver lite tid och engagemang, men det viktigaste är att skaffa sig full koll på var pengarna egentligen går till. Det går att göra enkelt idag med digitala verktyg i form av appar eller budgetverktyg på nätet. Då går det oftast att hitta utgiftsposter som man kan göra något åt, eller helt enkelt prioritera annorlunda för att hitta sparutrymmet. Känns det oöverstigligt, glöm inte att du kan få hjälp av en budget- och skuldrådgivare i din kommun.
TIPS för att slippa hamna i ekonomiska problem framöver:
- Att inte betala räkningar i tid blir ofta dyrt. Om du har svårt att få pengarna att räcka till månadens räkningar, kontakta det företag som ställt ut räkningen till dig. Ofta går det att komma överens om en avbetalningsplan.
- Kontakta din budget- och skuldrådgivning i kommunen. Här kan du få kostnadsfri få hjälp att hantera din ekonomi.
- Lägg upp en månatlig överföring till ett sparkonto som dras precis när lönen kommer. En buffert gör att du kan klara tillfälligt tuffa månader eller plötsliga utgifter utan problem.
- Gå igenom senaste månadens ALLA utgifter. Använder du alla tjänster och prenumerationer du har tecknat? Är t ex matkostnaderna orimligt höga? Ofta hittar man något som går att förbättra.
- Testa några av de digitala budgeteringsverktyg som finns idag och följ regelbundet dina utgifter och inkomster. Att ha koll på sin privatekonomi är första steget till att förbättra den.
- Har du kreditkortsskulder eller mindre lån hos flera aktörer? Hör efter med din huvudbank om du kan samla lånen hos dem till en bättre ränta. På så vis får du också en bättre överblick över lånen och avbetalningarna.