Hem TEKNIK Blockkedje-teknik ska möjliggöra affärer mellan smarta enheter

Blockkedje-teknik ska möjliggöra affärer mellan smarta enheter

Publicerat av: Redaktionen

Tiden när man hängde ut ur bilen för att nå parkeringsautomaten är förbi.

Blockkedje-teknik ska möjliggöra affärer mellan smarta enheter 3Snart har bilen redan löst betalningen innan du hunnit kliva ur bilen.

Bosch som ledande IoT-aktör utvecklar nu med hjälp av blockkedje-teknologi ett säkert sätt för uppkopplade saker, att inte bara kommunicera, utan också göra affärer med andra smarta maskiner och enheter.

I det första steget för Internet of Things blev saker uppkopplade och började kommunicera med varandra. I nästa steg kommer de börja göra affärer sinsemellan och skapa ”the economy of things”. Det menar Bosch som under Bosch ConnectedWorld 2019, en av världens största IoT-mässor, kommer ge en inblick i framtidens uppkopplade mobilitet, industri och liv.

Med Bosch egna IoT Suite, som baseras på öppen källkod, har företaget redan anslutit mer än 10 miljoner uppkopplade saker från olika tillverkare. Nu arbetar Bosch med partners för att göra det möjligt för dessa att kommunicera och interagera med varandra i sina egna ekosystem. Till exempel utvecklar Bosch tillsammans med Siemens ett blockkedje-baserat parkeringssystem där bilar själva kommunicerar direkt med parkeringsplatser i närheten och förhandlar fram de bästa villkoren. Med andra ord slipper förare krångla med biljettautomater och mynt. Systemet testas just nu på Bosch och Siemens forskningsanläggningar.

– Vi behöver säkra, öppna plattformar och ett internet där användare har makten att bestämma själva, säger Bosch VD, Dr. Volkmar Denner.

Det är tack vare blockkedjor och så kallad distributed ledger-teknologi (DLT) som uppkopplade saker på ett säkert sätt kan kommunicera och till exempel genomföra transaktioner på egen hand. Distribuerade strukturer utspridda över internet är själva kärnan i DLT, där data, istället för att lagras i några få plattforms-leverantörers datacenter, sprids över åtskilliga servrar. På så sätt kontrolleras inte plattformarna av några enstaka leverantörer och de är bättre skyddade mot externa attacker. Bosch ser att DLT mycket väl kan vara en nyckelteknologi för framtidens IoT.

Bosch har ett strategiskt intresse i tekniken som kommer att öppna för ”the economy of things”. Den globala DLT-marknaden uppskattas kunna vara värd tiotals miljarder euro redan 2025.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>