Handelshögskolans SSE Business Lab identifierar framtidens entreprenörer i samarbete med Assessio

För att en startup ska växa till en framgångsrik verksamhet krävs det att teamet bakom kan omvandla misstag och återvändsgränder till lärdomar och nya lösningar.

Handelshögskolans SSE Business Lab identifierar framtidens entreprenörer i samarbete med Assessio 1
Pär Cederholm, CEO Assessio-gruppen, & Julia Delin, VD SSE Business Lab, utanför Handelshögskolan i Stockholm.

För att hjälpa entreprenörerna bakom nystartade företag att utveckla sin förmåga att anpassa och tänka nytt så går nu SSE Business Lab ihop med Assessio för att mäta deras learning agility*.

Vad har Klarna, Voi Technology och Budbee gemensamt? De har alla varit nybörjare som fått hjälp att växa genom Handelshögskolans Business Lab, en inkubator för nystartade företag. För att göra ett mer träffsäkert urval av de företag som blir antagna till programmen, och för att säkerställa att entreprenörerna bakom företagen utvecklas under tiden i inkubatorn, så ingår nu SSE Business Lab ett samarbete med HR- och techbolaget Assessio.

Genom att använda Learning Agility, Assessios verktyg som mäter förmågan att utveckla och tillämpa nya beteenden genom nya erfarenheter, kommer entreprenörerna att jobba med sin personliga utveckling med hjälp av data och AI.

– Det är viktigt för entreprenörer att snabbt kunna justera och ändra beteenden och metoder. Det är något som kriser ofta påvisar, där de som lyckas tänka utanför det vanliga och snabbt ställa om klarar sig betydligt bättre, säger Julia Delin, VD för SSE Business Lab.

Genom att göra ett personlighetstest och ett motivationstest mäts varje entreprenörs learning agility utifrån verktygets algoritmer. Utifrån deras poäng läggs sedan en individuell plan för hur de ska jobba framåt för att utveckla sin förmåga att hantera förändring och anpassa sig.

– I början är allt nytt och det är lätt att falla tillbaka på vad man kan eller gjort tidigare. Att uppmärksamma detta med hjälp av data, samt erbjuda konkreta utvecklings- och förbättringsmöjligheter, ser vi kommer ge alla i just vårt accelerationsprogram en klar fördel, säger Julia Delin.

Enligt Pär Cederholm, CEO för Assessio-gruppen, finns det få grupper där förmågan att vara learning agile är viktigare än hos just entreprenörer.

– För Assessio känns det otroligt meningsfullt att få vara med och bidra till de här individernas utveckling och att hjälpa SSE Business Lab att i framtiden göra ännu bättre urval. På längre sikt hoppas vi att det här ska ge entreprenörerna värdefulla insikter i och förståelse för hur de ska sätta ihop framgångsrika team i sina bolag. Att mäta learning agility är ett sätt för varje entreprenör att förstå vem man behöver ha in i organisationen, säger Pär Cederholm.

OM ASSESSIO

Assessio är ett konsultbolag specialiserat inom strategisk HR som utvecklar tester och verktyg inom arbetspsykologi. De hjälper organisationer att rekrytera och utveckla medarbetare genom att fatta beslut baserade på data. Assessio jobbar aktivt för en mer öppen arbetsmarknad där alla bedöms på lika grunder. Deras vision är #zerotalentwaste.

OM SSE BUSINESS LAB

SSE Business Lab är en inkubator och icke-vinstdrivande organisation som riktar sig till nygrundade företag vid Handelshögskolan i Stockholm. Här får studenter, alumner, forskare och anställda vid Handelshögskolan hjälp med att utveckla sin verksamhet genom coachning och rådgivning inom exempelvis marknadsföring, försäljning och affärsjuridik.

*Vad är learning agility?

Learning agility handlar om varje individs förmåga att utveckla och tillämpa nya beteenden genom nya erfarenheter och situationer. Förmågan, men också viljan, att kontinuerligt lära och lära om är en nyckelingrediens i alla organisationer. Din learning agility är inte statisk – med rätt insikter och självkännedom går den att utveckla. Learning agility används framgångsrikt som ett utvecklingsverktyg av organisationer över hela världen.