Egain & IWMAC går samman för att skapa den ledande plattformen i Europa för att hantera all uppkoppling av byggnader.
Hem Fastigheter Egain & IWMAC går samman för att skapa den ledande plattformen i Europa för att hantera all uppkoppling av byggnader.

Egain & IWMAC går samman för att skapa den ledande plattformen i Europa för att hantera all uppkoppling av byggnader.

Publicerat av: Redaktionen

Specialistföretagen IWMAC och Egain går nu samman för att bli ledande inom proptech i Europa.

Egain & IWMAC går samman för att skapa den ledande plattformen i Europa för att hantera all uppkoppling av byggnader.

Det nya företagets vision är att få stor inverkan i kampen mot klimatförändringar genom att erbjuda den smartaste och mest kostnadseffektiva proptech-plattformen på marknaden.

Genom innovativ anslutning som övervakar, kontrollerar och optimerar både energianvändningen och organisationer, kommer Europas befintliga byggnadsmassa nu att bli en del av lösningen för framtiden.

Byggnader står för 40% av Europas utsläpp – främst till följd av uppvärmning och kylning – och 75% av alla byggnader är energiineffektiva, med prognoser som tyder på att så mycket som 95% av dagens befintliga byggnader fortfarande kommer att vara i bruk 50 år framöver. Vad detta betyder är att optimering av energiförbrukningen i byggnader oundvikligen kommer att spela en nyckelroll när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser med 55% fram till 2030, vilket är EU:s ambition.

För det nya företaget utgör denna utmaning en enorm möjlighet. Cirka 6 000 kommersiella, bostads- och offentliga byggnader samt 3 000 livsmedelsbutiker i norra Europa är redan dagliga användare av antingen IWMAC- eller Egain-lösningar för energikontroll och effektivitet, med särskilt stark närvaro i Norge och Sverige.

Baserat på effektiv datafångst i detaljhandeln, industrin, kommersiella och bostadsbranschen erbjuder det nya företaget infrastruktur som inkluderar servicelager och slutanvändarlösningar som samlar all byggnadsdata för att tillhandahålla värdeskapande applikationer och verktyg som stöder tekniker, förvaltare och operatörer i deras beslutsfattande och fastighetsförvaltningsprocesser.

”Med beprövade lösningar som redan har implementerats vid 9 000 anläggningar över hela Europa är vi väl positionerade för att utöka vår kundbas över hela Europa” säger Trond-Øystein Bjørnnes, som har utsetts till VD för det nya företaget. ”Eftersom fastighetsägare står inför alltmer ambitiösa hållbarhetsmål är intelligent digitalisering av både nya och gamla byggnader på en enhetlig och flexibel plattform ett mycket attraktivt sätt att minska energi- och resursavfallet” förklarar Bjørnnes.

År 2020 översteg den sammanlagda omsättningen för IWMAC och Egain 16 miljoner euro och det nya företaget kommer initialt att ha kontor i 7 länder med totalt 120 anställda. Detta är bara början och den nuvarande sammanslagningen kommer att följas av förvärv av andra framstående proptech-specialister på den europeiska arenan, vilket ständigt kommer att öka företagets marknadsandel under ett nytt varumärke som kommer att tillkännages inom en snar framtid.

Det gemensamma målet är dokumentation och optimering av energiförbrukningen i alla typer av byggnader samt specialiserade och marknadsledande lösningar för kylning i livsmedelsförsäljning och bearbetning.

”Att slå samman IWMAC och Egain skapar ett fantastiskt tillfälle att växa vidare. När allt kommer omkring gör vi det möjligt för våra kunder att avsevärt förbättra lönsamheten samtidigt som vi minskar utsläppen och avfallet samtidigt, säger Kent Zehetner från Pivot Invest, som blir styrelseordförande för det nya företaget.

Summa Equity, ett prisbelönt nordiskt investeringsföretag som fokuserar på företag som hanterar globala utmaningar, var majoritetsägare i Egain före sammanslagningen. Gisle Glück Evensen, partner på Summa, säger att tidpunkten var bra för fusionen och att IWMAC och Egain kompletterar varandra på ett sätt som perfekt matchar nya kundbehov. Summa kommer att fortsätta som en stor ägare av det nya företaget.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>