Hem Finansröst Avvaktande marknader men också indikationer på att tillväxten tar fart igen!

Avvaktande marknader men också indikationer på att tillväxten tar fart igen!

Publicerat av: Redaktionen

Marknaderna har i veckan varit avvaktande. Man väntar nyfiket på indikationer från världens centralbanker om vad som kan komma att ske med penningpolitiken.

Avvaktande marknader men också indikationer på att tillväxten tar fart igen! 2

Per Ström, analyschef på Solidar

I helgen, med start idag, så träffas nämligen representanter från världens centralbanker i Jackson Hole, USA.

Avvaktande marknader inför centralbankernas årliga möte

Marknaderna har varit avvaktande inför centralbankernas årliga möte i Jackson Hole, USA som går av stapeln i helgen. Ska den europeiska centralbanken, ECB samt USA:s centralbank Federal Reserve, Fed ge några hintar om den fortsatta penningpolitiken? De båda centralbankscheferna Mario Draghi från ECB och Janet Yellen från Fed håller tal redan idag fredag.

USA:s president Donald Trump fortsätter att oroa marknaderna med sina uttalanden och det federala utgiftstaket slår till i slutet september vilket måste hanteras.

Fortsatt bra ekonomisk statistik

Euroområdets inköpschefer är fortsatt positiva vilket är en ledande indikator och pekar på att tillväxten börjar ta fart. En brasklapp kan dock vara att Euron har stärkts med 17 procent mot pundet sedan brexit-omröstningen för drygt ett år sedan och även mot USD. Valutaeffekter kommer långsamt men kan få negativa effekter på tillväxten i området vilket centralbanken är medveten om. Veckan har annars varit relativt tunn på statistik.

Orkansäsong i USA påverkar bensinpriset

En kraftig orkan är på väg mot kusten i Texas och den bedöms som den kraftigaste på årtionden. Raffinaderier har stängts och bensinpriset påverkas.

Solidar tror fortsatt på aktier men har dragit ner risken marginellt

Med en världsekonomi som verkar vara i relativt god form och samtidigt tilltagande enligt statistiken så känns risken för en recession som skulle bryta den långa uppgången på aktiemarknaderna på ett avgörande sätt, tämligen långt borta.

I det korta perspektivet så har risken för korta korrektioner dock ökat i takt med ökad politisk och geopolitisk risk. Perioden september-oktober har också historiskt visat på kraftiga svängningar samt att det då också är orkansäsong i USA.

Solidar har dragit ned risken marginellt i veckan genom att dra ned vikten i USA till neutral relativt index. Vi är fortsatt överviktade i Sverige, Tyskland, Kina samt Indien och har undervikt främst i UK.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>