Hem EFTER JOBBET Skatteverket slår fast- Friskvårdsbidrag även för ridning

Skatteverket slår fast- Friskvårdsbidrag även för ridning

Publicerat av: Redaktionen

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det klart att även sporter som ridning och golf ska omfattas av friskvårdsbidraget. Det meddelar Skatteverket i dag.

Skatteverket slår fast- Friskvårdsbidrag även för ridning 3Tidigare har golf och ridning, som klassats som dyrare sporter, inte ingått i friskvårdsbidraget. Detta eftersom de inte har räknats som enklare form av motion då de anses kräva dyrare utrustning. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen gör att Skatteverket nu ändrar sin tolkning.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidraget till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Arbetsgivaren kan begränsa
Hon förklarar att Skatteverket har varit bundet av de förarbeten som finns, som har exkluderat exempelvis ridning tidigare.
– Nu har Högsta förvaltningsdomstolen behandlat ett överklagande, i detta fall gällde det golf, och har kommit med sin dom. De menar att samhället har ändrats mycket sedan 80-talet och ser man inte att golf är något hinder, då ser vi ingen anledning att bedöma de andra sporterna annorlunda. Då spelar det ingen roll om du rider eller spelar golf.

Det är fortfarande arbetsgivaren som bestämmer vad som ska inkluderas i friskvårdsbidraget.
– För det första måste arbetsgivaren ha ett friskvårdsbidrag. Arbetsgivarna bestämmer själva vad som ska ingå, men om arbetsgivaren inte vill ha några begränsningar så säger Skatteverket att ridning nu omfattas från och med den 1 januari 2018.

Relaterade Artiklar