Finansinspektionen meddelar nu att inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är skäl för undantag från amortering.
Spridningen av coronaviruset gör att många hushåll kan möta ekonomiska utmaningar där inkomsterna oväntat minskar.
– Möjligheten till amorteringsundantag är särskilt viktig för hushåll med en mindre buffert, som exempelvis unga vuxna som är nyetablerade både på arbets- och bostadsmarknaden. Från Riksbyggens sida välkomnar vi därför beskedet från Finansinspektionen, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
När det finns särskilda skäl kan banker och låntagare komma överens om tillfälligt undantag från amorteringarna. Finansinspektionen ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett sådant särskilt skäl.
–Nu är det upp till bankerna att använda sig av möjligheten, säger Johanna Ode.
Det är banken och låntagaren som kommer överens om formerna för undantag i det enskilda fallet. Det kan handla om att tillfälligt minska eller pausa amorteringarna under allt mellan 3 och 12 månader, med möjlighet till förlängning. Finansinspektionen har informerat bankerna om myndighetens bedömning och menar att bankerna bör vara generösa i tillämpningen av vilka personer som undantaget kan vara aktuellt för.
– Amorteringsundantaget är ett sätt att i ett svårt läge underlätta för personer som redan har bostad. Men det behövs också åtgärder för att fler unga vuxna överhuvudtaget ska få tillträde till bostadsmarknaden. Riksbyggen har exempelvis en modell med Hyrköp av bostadsrätt för personer under 35 år och vi ser att situationen för unga ytterligare kan förbättras om staten inför ett Ungbolån, säger Johanna Ode.