Uppskattad idétävling fångar ännu fler affärsidéer
Hem STARTUP Uppskattad idétävling fångar nu ännu fler affärsidéer

Uppskattad idétävling fångar nu ännu fler affärsidéer

Publicerat av: Redaktionen

När BizMaker dammsuger Västernorrland på affärsidéer genom tävlingen Jagharenidé.nu har många goda idéer trillat in.

Endast ett fåtal prisas som vinnare och många bidrag har potential.

Därför görs nu en satsning på att fånga upp ännu fler goda idéer som utvecklas vidare i BizMakers inkubator.

BizMakers tävling Jagharenidé.nu är en återkommande tävling, öppen för alla i Västernorrland, där deltagare tävlar med sina bästa affärsidéer. När juryn sagt sitt delas pris ut till vinnare i två kategorier som erbjuds affärsrådgivning och stöd för att utveckla sina idéer vidare.

– Eftersom vi i snitt får in närmare 100 bidrag i tävlingen, är det en väldigt liten del som uppmärksammas och får chans att med vårt stöd komma framåt i sin process till färdig produkt eller tjänst. Men vi vet av erfarenhet att det finns många guldkorn i fältet bakom vinnarna också, säger Ewa Sandeheim, projektledare för jagharenidé.nu på BizMaker.

Uppskattad idétävling fångar ännu fler affärsidéer

Ewa Sandeheim, projektledare för jagharenidé.nu på BizMaker.

Därför erbjuder nu BizMaker, från och med årets tävling alla som lämnat in bidrag möjligheten att fortsätta arbetet för att förverkliga idén om potential bedöms finnas.

– Vi tittar både på entreprenörens ambition och drivkraft. Mycket går att utläsa av det dokument som lämnas in där affärsidén beskrivs, men vi har också en dialog där vi kan ta reda på mer. I en del fall öppnas möjligheter för idén att ta fart, säger Ewa.

Ett av flera aktuella exempel på detta hämtar vi från Örnsköldsvik där Caroline Danielsson tröttnat på hanteringen av färgburkar.

– Det är ett rätt vanligt problem som jag irriterat mig på en tid. Varje gång jag ska måla något och öppnar en burk är det svårt att hälla färg utan att det blir spill, och då locket ofta skadas är det närmast omöjligt att få det riktigt tätt när burken ska stängas. Jag och min sambo håller på att renovera ett hus och den sista tiden har jag tänkt extra mycket på det här, berättar Caroline.

Eftersom Jagharenidé.nu inte har några krav på att det finns en färdig prototyp eller utarbetad plan för affärsidén så räcker det med att, som i Carolines fall, ha identifierat ett problem.

– Visst har jag lite idéer, men inget konkret än. Jag är glad att jag fått kontakt med affärsrådgivaren Cecilia Nordlund på BizMaker som genast gav mig nya tankar på fortsättning. Det är lätt att man mest ser hinder i början. Hon inspirerade mig bland annat att arbeta väldigt enkelt med prototyper och använda material som är lätt att få tag på, eller till och med sånt jag redan har hemma, säger hon.

Caroline arbetar på ett it-företag i Örnsköldsvik, men gillar privat att vara problemlösare i vardagen. Kanske kan kontakten med BizMaker leda till något mer på den fronten.

– Det handlar om att ge idéer och entreprenörer en chans. Tar Carolines idé fastare form blir nästa steg för oss att erbjuda mer stöd om hon är mogen att gå vidare. Så jobbar vi med de entreprenörer som fångas upp på det här sättet, säger Ewa Sandeheim.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>