Techstep förvärvar Optidev för att stärka sin ledande nordiska position inom Managed Mobility Services

Techstep ASA har idag tecknat avtal om att förvärva Optidev AB för 200 miljoner svenska kronor.

Techstep förvärvar Optidev för att stärka sin ledande nordiska position inom Managed Mobility Services 1Detta är en del av strategin för att stärka sin position som den ledande nordiska aktören inom kostnadseffektiva totallösningar för digitala, mobila arbetsplatser eller Managed Mobility Services (MMS).

”MMS är ett av de snabbast växande segmenten på den globala marknaden för telekom- och IT-tjänster, och förvärvet av Optidev kommer att stärka vår position avsevärt i detta attraktiva segment “, säger Jens Haviken, vd för Techstep. ”Vi är två kompletterande företag med mycket kompetenta medarbetare som har en genuin önskan att leverera värdeskapande mobilitetslösningar till våra kunder. Tillsammans kommer Techstep och Optidev att bilda en stark plattform för ytterligare tillväxt”.

Tillsammans kommer företagen att vara en ledande IP- och programvarufokuserad leverantör av lösningar för digitala och mobila arbetsplatser med starka etablerade positioner i Norge och Sverige och en ökande närvaro i Danmark. Förvärvet är i linje med Techsteps uttalade nordiska tillväxtstrategi. Efter att transaktionen har slutförts kommer Techstep att ha cirka 60 miljoner norska kronor i årliga abonnemangsintäkter (ARR) (per den 30 juni 2020).

Optidev är utvecklare och leverantör av B2B-programvara och mobilitetslösningar till kunder inom främst transport- logistik- och säkerhetsbranschen i Sverige, Norge och Danmark. Huvudkontoret ligger i Borås, Sverige, och företaget har 85 anställda.

”Optidev har jobbat med verksamhetskritiska mobilitetslösningar sedan år 2000. Allt från digitalisering för branschledande transport- och logistikföretag till system för biljettkontroller i tunnelbanan. Vi ser Techstep, med sin MMS-kompetens, som en otroligt bra matchning där båda företag kompletterar varandra väl,” säger Fredrik Logenius, vd på Optidev. “Tillsammans kommer våra företagen att erbjuda marknadsledande mobilitetslösningar som stöds av en stark nordisk organisation för att driva framtida tillväxt.”

Optidev är ett snabbt växande och lönsamt företag och omsatte 188 miljoner svenska kronor i 2019, hade en bruttovinst på 103 miljoner svenska kronor och en EBITDA på 26 miljoner svenska kronor. Optidev kommer att drivas som en separat affärsenhet som leds av Fredrik Logenius. Han kommer också att gå med i Techsteps ledningsgrupp. Företagen kommer att dela bästa praxis för att optimera verksamheten och förbättra marginalerna.