Svenska företag oroade över att cybersäkerhetssituationen eskalerar bortom kontroll
Hem Säkerhet Företag är oroade över att cybersäkerhetssituationen eskalerar bortom kontroll

Företag är oroade över att cybersäkerhetssituationen eskalerar bortom kontroll

Publicerat av: Redaktionen

Ny studie från Trend Micro avslöjar visibilitetsproblem som underminerar företags säkerhet.

Trend Micro presenterar idag resultatet av en ny global undersökning som visar att företag har problem med att kartlägga, definiera och skydda sina expanderande digitala miljöer, vilket hämmar cybersäkerhetsarbetet.

Över hälften (57 procent) av svenska företag är oroade över sin växande attackyta. En stor del av företagen (49 procent) upplever att hotlandskapet “hela tiden förändras och är rörigt”. Bara hälften (53 procent) av respondenterna kan helt definiera dess omfattning och 47 procent gick till och med så långt som att medge att företagets exponering för sårbarheter och attacker just nu “eskalerar bortom kontroll”.

Problem med visibilitet och att kunna överblicka IT-miljön på ett bra sätt är huvudorsaken till att så många företag kämpar med att hantera cybersäkerhetsrisker. Två tredjedelar (66 procent) av svenska företag säger sig ha blinda fläckar i sin nätverksmiljö som hämmar säkerhetsarbetet, och i genomsnitt uppskattar de sig bara ha överblick över 62 procent av sin potentiellt sårbara, digitala yta.

Svenska företag oroade över att cybersäkerhetssituationen eskalerar bortom kontrollDessa utmaningar mångdubblas för globala verksamheter. Nära två tredjedelar (63 procent) av respondenterna framhåller det faktum att man är ett internationellt bolag, som verkar i flera olika länder, gör det svårare att hantera cybersäkerheten.

Nästan en tredjedel (29 procent) av tillfrågade svenska företag uppger att man fortfarande kartlägger sina system manuellt och 31 procent gör det regionalt. Något som riskerar att skapa ytterligare silos och områden med dålig visibilitet.

– Den digitala utbyggnad vi bevittnat under senaste åren var ett nödvändigt svar på pandemins effekter, men har för många snabbt ökat den digitala närvarons omfattning och därmed även riskerna för attacker, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro. Att jobba med plattformsbaserad säkerhet är absolut den bästa metoden för att komma till bukt med visibilitetsluckor, förbättra riskbedömningen och skyddet i hela företagens komplexa, distribuerade IT-miljöer.

Av undersökningen framkommer också att 60 procent av svenska respondenter uppger att de inte tycker att metoden de idag använder för att hantera säkerhetsrisker är tillräckligt sofistikerad för att möta utmaningarna de har. Något som bekräftas även i andra delar av studien:

  • Bara 48 procent har ett väldefinierat sätt att bedöma riskexponering
  • Hela 41 procent granskar sin riskexponering och uppdaterar sin hotbild så sällan som en gång i månaden (eller än mer sällan!)
  • Endast 24 procent gör dagliga riskbedömningar
  • Att hålla sig uppdaterad samtidigt som cybersäkerhetssituationen hela tiden förändras är det som företag kämpar mest med

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>