Ett kontantfritt samhälle kräver samarbete
Hem IT-FINANS TRENDER Sverige rör sig snabbt mot ett helt kontantfritt samhälle

Sverige rör sig snabbt mot ett helt kontantfritt samhälle

Publicerat av: Redaktionen

Ett kontantfritt samhälle kräver samarbete.

Omställningen orsakar en oro, och det är inte konstigt.

Pengar är blodomloppet i vår ekonomi och utan pengar står samhället stilla. It-attacken mot Coop i juli gav en försmak på hur våra liv påverkas när betalningar inte fungerar.  Hur försäkrar vi oss om att samhället fortsätter fungera utan kontanter?

Ett kontantfritt samhälle ställer extremt höga krav på två saker: hastighet och säkerhet i digitala transaktioner. Transaktioner ska kunna genomföras i realtid utan avbrott under dygnets alla timmar. I ett kontantfritt samhälle är den digitala infrastrukturen en central del av samhällsfunktionen. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. I ett kontantfritt samhälle behöver alla aktörer i det finansiella systemet hålla samma höga säkerhet, utan att göra avkall på hastigheten.

För att möta dessa krav behövs ett väl utbyggt finansiellt ekosystem. Teknikutvecklingen går framåt med stormsteg, så även inom fintech. Framväxande banktjänster som nyttjar artificiell intelligens kräver koppling till molnet, där analys av data görs. Tjänsterna behöver levereras i nätverkets utkant, nära konsumenterna. Men att nyttja det publika internet till molntjänster och tjänsteleverans är inte ett alternativ. Internet kan inte leverera tillräcklig säkerhet. Ingen konsument ska behöva acceptera risken att deras finansiella transaktioner avlyssnas. Publika internet kan heller inte garantera de krav på tillförlitlighet och snabbhet som ett kontantfritt samhälle ställer. När vi är beroende av digitala betalningar får betalsystemet aldrig stå stilla. Leveranssäkerheten blir a och o.

För att klara detta behöver leverantörer och partners inom fintech samlas på en trygg plats där de är nära varandra. De behöver kunna utbyta information genom privata anslutningar. De behöver mötas i ett nytt digitalt ekosystem för fintech.

Ett kontantfritt samhälle kräver samarbete

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Vi står inför en ny plattform för betalningar i Norden, P27. Den nya plattformen kommer att möjliggöra betalningar i realtid över hela Norden, både inom länderna och över gränserna. Det är ett världsledande initiativ. För första gången kommer vi att se transaktioner i realtid mellan olika valutor. Världens ögon vilar på Norden, och på de sex banker som står bakom P27: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank.

Den nya plattformen för betalningar innebär också en chans att bygga nytt. Ett nytt finansiellt ekosystem behöver skapas runt P27. Då kan alla aktörer inom fintech nå tillräcklig säkerhet, tillförlitlighet och hastighet i transaktionerna.

I Sverige och Norden har vi länge varit föregångare inom fintech. Vi ligger längst fram i världen med att skapa det kontantfria samhället. Nu behöver vi också vara föregångare inom IT-säkerhet.

Låt oss tillsammans skapa den säkra, trygga IT-infrastruktur som ett kontantfritt samhälle kräver. Med ett tryggt finansiellt ekosystem som utbyter data via privata uppkopplingar är våra pengar trygga – och vårt samhälle mindre sårbart.

Av Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Relaterade Artiklar