Gråhandeln slog omsättningsrekord förra året
Hem SÄKERHET Gråhandeln slog omsättningsrekord förra året

Gråhandeln slog omsättningsrekord förra året

Publicerat av: Redaktionen

Idag meddelar Monitor Capital Markets, ledande mäklare för onoterade aktier, att bolagets gråhandel slog omsättningsrekord under förra året, både i volym och antal transaktioner.

I en sviktande konjunktur och osäkert marknadsläge ökade Monitor Capital Markets sin omsättningsvolym med drygt en tiondel, från 472 miljoner 2022 till 525 miljoner 2023.

Antalet transaktioner ökade med nästan 25 procent, från 734 år 2022 till 867 under förra året. Monitor Capital Markets är den aktiemäklare som handlar med flest antal onoterade bolag i Sverige. Idag har bolaget cirka 1000 onoterade företag i sin transaktionsbank med regelbundna transaktioner i ett 80-tal bolag.

Gråhandeln slog omsättningsrekord förra året

Fredrik Roos, vd och grundare av Monitor Capital Markets. 

– Förra året gick värderingarna i onoterade bolag ner i genomsnitt 40 procent och i vissa fall med 85 procent, vilket skapade förutsättningar för nya ägare att komma in på bra nivåer. Vi ser också en inströmning av en ny kategori kunder som har lite eller ingen tidigare erfarenhet av att handla onoterat men som vill differentiera sin portfölj när värderingarna gått ner,  kommenterar Fredrik Roos, vd och grundare av Monitor Capital Markets.

Under 2023 var det ett stort intresse för onoterade bolag som Klarna, Marshall, Einride och Doktor.se men också i framgångsrika råvarubolag såsom Kaunis Iron.

Handeln på andrahandsmarknaden har inlett starkt under 2024, där förra månaden blev den starkaste januarimånaden hittills sedan Monitor Capital Markets grundades år 2018.

– Att gråhandeln går starkt kan vara en indikation på att bolag fortsatt kommer att avvakta notering under året. Det efterfrågas likviditet på marknaden och här spelar andrahandsmarknaden en viktig roll, fortsätter Fredrik Roos.

 

 

Relaterade Artiklar