romansbedrägerier har ökat kraftigt
Hem SÄKERHET Romansbedrägerier har ökat kraftigt de senaste fem åren

Romansbedrägerier har ökat kraftigt de senaste fem åren

Publicerat av: Redaktionen

Antalet anmälda romansbedrägerier har ökat kraftigt de senaste fem åren.

Det visar statistik från Brå som försäkringsbolaget Dina Försäkringar har sammanställt. – Fenomenet har blivit vanligare i takt med att sol- och-vårarna blivit digitala och aktiva på nätet, säger Mia Winberg, försäkringsexpert.

Bedrägerierna ökar i Sverige. På 20 år har anmälningarna ökat med över 300 procent. En av de typer som ökar allra mest är romansbedrägeri. Med romansbedrägeri avses att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att bedra och lura till sig pengar. Sedan 2019 har antalet anmälningar ökat med 32 procent, och sedan 2021 med 13 procent. Under 2023 låg anmälningarna (1 313) kvar på samma rekordhöga nivå som under 2022.

Sol-och-vårare har alltid funnits, men Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar, pekar på att det skett en stor ökning med användningen av sociala medier och dejtingappar. Ofta handlar det om organiserad brottslighet, från utländska ligor.

romansbedrägerier har ökat kraftigt– Falska profiler är vanligt och den du pratar med kan vara en helt annan person. Bedragarna är oerhört skickliga och de riktar särskilt in sig på personer som är mer sårbara, såsom äldre eller de som nyligen har genomgått en skilsmässa eller förlorat sin livspartner. Det är ett synnerligen cyniskt tillvägagångssätt, säger hon.

Romansbedrägeri med internationell koppling stod förra året för 63 procent av det totala antalet anmälningar. Det var dock en liten minskning jämfört med året innan (-5 %). Däremot ökade de inhemskt kopplade fallen med 10 procent.

För att undvika att drabbas gäller det att vara mycket försiktig med kontaktförfrågningar och att vara restriktiv med att dela personlig information, understryker Mia Winberg.

– Dessutom ska man aldrig skicka pengar. Om någon ber om det, bör det ses som en tydlig varningssignal. En bra strategi är också att söka efter information om personen. Om inget går att hitta, ökar risken för att det rör sig om en falsk profil. Slutligen är det viktigt att lyssna på sin magkänsla – om något känns fel är det oftast det också.

Om man ändå skulle råka ut för ett romansbedrägeri är det viktigt att man anmäler det.

– Tyvärr undviker många att anmäla på grund av skamkänslor. Det är dock viktigt att förstå att bedragarna är mycket slipade. I stort sett kan vem som helst bli deras måltavla, och trilla dit, säger Mia Winberg.

Antalet anmälda romansbedrägerier de senaste fem åren

  2019 2020 2021 2022 2023
Antal anmälningar 993 1058 1162 1312 1313
Jmf med föregående år   +7% +10% +13% 0%

Så skyddar du dig mot romansbedrägerier – Dina Försäkringar tipsar

Skicka aldrig pengar till personer du aldrig har träffat. Bedragare använder ofta påståenden om olyckor och andra nödsituationer för att lura till sig pengar. Avstå även från att ta emot pengar. Det kan vara ett sätt att komma åt dina bankuppgifter.

Låt dig inte luras av falska profiler. Gör din egen undersökning genom att söka på namn och profilbild. Då får du veta var och hur namnet använts, samt om bilden hämtats från en bildbank.

Var försiktig med vilka som kan komma åt dina konton på sociala medier. Ställ in kontot på privatläge för att begränsa andra personers tillgång till informationen på dina sidor och neka alltid vänförfrågningar från personer du inte känner.

Om du drabbas är det viktigt att du anmäler händelsen till polisen. Kontakta även din bank och berätta vad som har hänt. Om en transaktion har skett nyligen finns det en chans att banken kan stoppa den.

Behöver du stöd och hjälp, kontakta Brottsofferjouren. Det är kostnadsfritt och du kan vara anonym om du vill.

Källa: Dina Försäkringar

 

Relaterade Artiklar