Vad innebär Network-as-a-Service?
Hem Krönika Vad innebär Network-as-a-Service?

Vad innebär Network-as-a-Service?

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Idag arbetar och lever vi i en alltmer digital värld, som inte bara ger individer och företag smidighet och flexibilitet att skapa, dela och lagra information virtuellt utan också låter dem få tillgång till ett brett utbud av prenumerationsbaserade, virtuella tjänster.

Vad innebär Network-as-a-Service?Till exempel, om du använder Salesforce, Netflix, Office 365 eller Adobe Creative Cloud använder du Software-as-a-Service (SaaS) och om du är en utvecklare som använder Microsoft Azure, Heroku, Force.com eller Google App Engine, använder du Platform-as-a-Service (PaaS), vilket ger företag förbyggda plug-and-play-block som utvecklare kan använda för att skapa anpassade appar och lösningar.

För att ge företagsnätverk lika mycket smidighet och flexibilitet finns det också Network-as-a-Service (NaaS).

Föreställ dig ett modernt nätverk “på begäran”

Enkelt uttryckt är NaaS en säker, kostnadseffektiv prenumerationsbaserad modell som låter företag i alla storlekar konsumera nätverksinfrastruktur, på begäran och efter behov. Tänk på det som en termostat, där du kan höja eller sänka temperaturen utefter dina behov. Det är denna typ av skalningsflexibilitet som NaaS erbjuder, och företag behöver vara konkurrenskraftiga och snabbrörliga i dagens oförutsägbara klimat.

Ombalansera nätverksresurser under COVID och därefter

Detaljhandeln erbjuder ett bra exempel på detta. Under COVID, när många fysiska butiker stängdes, kunde återförsäljare som använder NaaS enkelt minska nätverkskapaciteten på fysiska platser samtidigt som nätverkskapaciteten (hastighet och bandbredd) ökades för verksamheter online. Nu, med ett ”levande” nätverk som snabbt kan ändras till rätt storlek utefter behov, kan dessa återförsäljare enkelt hantera antalet företagsplatser och användare. De kan justera den bandbredd som krävs av varje plattform och applikation, för applikationsanvändning per anställd och möjliggöra en säker samt högpresterande och effektiv nätverksupplevelse.

Med hårdvaruplattformar som hanteras av tredje part, som virtualiserade servrar, routing, lagring och växlingsenheter, förenklar NaaS inte bara komplexiteten nätverket utan hjälper också företag att få ut mesta möjliga av andra virtuella tjänster som SaaS och PaaS. Grundläggande omvandling och frigörande av nätverket gör det också möjligt för organisationer att distribuera och testa ny teknik utan att behöva köpa ytterligare nätverksutrustning som riskerar att bli föråldrad när tekniken utvecklas snabbt. För företag erbjuder NaaS fler affärsmässiga och tekniska fördelar än ett traditionellt nätverk.

Traditionell                                              NaaS

Fasta bandbredder                                  Intelligent och flexibel

Manuellt konfigurerad hårdvara               Virtualiserade tjänster kan snabbt ändras

tar längre tid att tillhandahålla

 Kräver högre investeringar                      Betala efter behov 

 Svår att automatisera                               Programmerbar och automatiserad

Eftersom fler företag förlitar sig på appar och resurser i molnet för att leverera de bästa upplevelserna för sina anställda och kunder, kan NaaS framtidssäkra nätverket genom att göra det mer flexibelt, skalbart, uthålligt och säkert, och därmed göra det till en plattform för anmärkningsvärd potentiell affärstillväxt.

Fredrik Hallenborg, Executive Client Partner, Nordics, Verizon Business

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>