Hem IT-Finans Trender Radar om IT-ekonomins utveckling under 2019

Radar om IT-ekonomins utveckling under 2019

Publicerat av: Redaktionen

Analysföretaget Radar Ecosystem Specialists, släpper idag sin prognos över IT-ekonomins utveckling under 2019.

Radar om IT-ekonomins utveckling under 2019 3Release och genomgång av rapporten sker under Radars årliga event Radar Summit, som samlar drygt 700 av Sveriges ledande IT-beslutsfattare under en heldag i Stockholm.

Tillväxten i Sverige avmattas generellt och konjunkturläget ter sig allt mer osäkert. Den dedikerade IT-budgeten kommer enligt Radars prognos, att växa med historiskt låga 1,0 procent. Verksamhetsfinansierad IT kommer tvärt emot att växa med historiskt starka 4,5 procent nästa år.

Den totala kostnadsmassan för IT motsvarar drygt 213 miljarder kronor för 2019 och finansieras direkt av verksamheten med nära 25 procent. Marknaden för IT-leverantörer avmattas något jämfört med 2018 med en ökning motsvarande 1,7 procent under 2019. Starkast är tillväxten på tjänstemarknaden som växer med 3,8 procent under 2019, även detta något svagare än under 2018.

”I den allt mer osäkra konjunkturen. visar våra analysdata att i de verksamheter där IT lyckats bli mer verksamhetsorienterat har också IT i högre grad blivit bärare av kärnprocesserna. Noterbart hos dessa är en högre automatisering och digitaliseringsgrad. I dessa verksamheter kommer IT inte vara konjunkturkänsligt på samma sätt som vi upplevt under tidigare konjunkturskiften. Där IT å andra sidan inte lyckats fullt ut med sitt uppdrag riskerar man istället marginalisering vilket ökar risken för utslagning av hela verksamheten, speciellt om konjunkturen vänder hela vägen till global lågkonjunktur”, säger Hans Werner VD för Radar.

Tillsammans med tillväxtprognosen, släppte Radar även sin analys över de IT-trender som bolaget anser kommer att ha störst påverkan lokalt i Sverige. De är:

  • Artificiell Intelligens – för att AI kommer vara processorn i alla digitala processer
  • Igenkänningsteknik – för det är det som integrerar användare mot digital teknik
  • Cybersäkerhet – för här ligger riskerna och hoten mot vårt allt mer digitala samhälle

”Teknik kan i den nya eran levereras med låg instegströskel där kunden med färre utvecklingstimmar kan erhålla ett högre värde av tekniken i sina processer. Kan vi i Sverige via framgångsrik IT-verksamhet behärska de tre trender som har störst lokal påverkan, kan vi också stärka vår effektivitet och konkurrenskraft”, fortsätter Hans Werner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>