Lägg grunden för IT- Det förklarar vad som driver Finland succé på fintech 
Hem PARTNERZONECROSSKEY Lägg grunden för IT- Det förklarar vad som driver Finland succé på fintech en industri födelse

Lägg grunden för IT- Det förklarar vad som driver Finland succé på fintech en industri födelse

Publicerat av: Redaktionen

[FINANS PARTNER] År 2000 var Nokia världens största leverantör av mobiltelefoner, och i särklass Finlands största företag och varumärke.

Företaget stod för 4 procent av landets BNP oh 21 procent av den totala exporten. Nokia sysselsatte över 55 000 personer och hade 30 procent av världsmarknaden för mobiltelefoner.

Nokias förlust av sin ledande ställning, på grund av lanseringen av IoS och Android i kombination med olyckliga strategiska beslut och den dramatiska försäljningen av sin mobiltelefonverksamhet till Microsoft, innebar ett smärtsamt utträde från den marknaden. Men den här artikeln fokuserar inte på det förgångna, utan är i stället en berättelse om en extraordinär pånyttfödelse. En sak som det aldrig rådde någon tvekan om inom Nokia var innovationskraften, kvaliteten och visionerna som fanns hos företagets ingenjörer. När Microsoft skar ner antalet anställda inom dess finska verksamhet, 7 800 anställda enbart under 2015, så ställs frågan: Vart tog de vägen och vad gjorde de?

EN TEKNOLOGISK HANDGRANAT

När Microsoft still slut erkände nederlagen på marknaden för mobila enheter, skulle effekten för den finska teknikindustrin kunnat vara katastrofal. Den kunde ha imploderat med förödande effekt på moralen. Istället var effekten explosiv, på ett bra sätt, med startups spirande på varje tänkbart område.

Tänk på det som en skogsbrand, som till en början är förödande för landskapet, men som öppnar för en spektakulär ny växtlighet. De här startupsen har tagit gräddan av Nokias kunnande inom mobilteknologi och vidareutvecklat den på ett överraskande sätt. Ta, till exempel, det helsingforsbaserade spelbolaget Supercell, som grundades av den före detta mjukvaruingenjören på Nokia, Niko Derome. Det kinesiska konglomeratet förvärvade 2016 81,4 procent av aktierna i företaget, som därmed gav Supercell ett marknadsvärde på 8,4 miljarder euro. Företaget har fortfarande sitt högkvarter i Helsingsfors med Ilkka Paananan som vd.

FINTECH – DEN NYA FRONTLINJEN

Boomen för den finska spelbranschen är väl dokumenterad med ett oproportionerligt antal framgångsrika titlar. Finländare är kanske för det mesta lugna , men deras fåglar är exeptionellt arga, men det är med fintech som de spännande möjligheterna finns. Med en stabil geopolitisk miljö, exceptionellt välutbildad arbetskraft och med nya betalningsprotokoll, som P27, vid horisonten, så är Finland väl förberett att leverera dessa kvaliteter, som behövs för teknologin för det disruptiva finansiella landskapet. Bara en snabb blick på hemsidan Fintech Finland, till exempel visar bredden på diversifieringen och kvaliteten hos aktörerna. Men diversitet och snabb innovation bäddar både för möjligheter och utmaningar. När vi utvecklar verktyg för att dela, lagra och analysera finansiell information, så uppstår också ett behov av att balansera enkelheten med en solid säkerhet, regler för styrning och transparens.

FRAMSTÅENDE INGENJÖRSKAP HANDLAR OM VAD MAN INTE SER

Det handlar ytterst om integration. I en värld av myriader datakällor och förväntningar på momentan överföring och hög hastighet till ny insikt. Bra integration, både internt och externt, är egenskaper nödvändiga för all verksamhet som vill förbli konkurrenskraftig. Vare sig det handlar om etablerade globala banker eller nischade fintechleverantörer behöver de en specialiserad partner – en som förmår att balansera den etablerade bankverksamheten kredibilitet med nästa generations teknologiska innovationer.

VÄLKOMMEN TILL CROSSKEY

Crosskey är en specialiserad leverantör av it-tjänster med djup förståelse för utmaningarna för fintech och bankverksamhet. Grundat av Ålandsbanken är Crosskey fokuserat och specialiserat på ett sätt som generalister på IT-tjänster saknar. Vi har till exempel förstahandskunskaper om regelverket för banking, och kan därmed hjälpa företag att navigera i detta minfält för att undvika onödiga kostnader.

Vi har kunskap om de genomgripande teknologiska innovationerna, i Finlands fintechbransch, som bara kan ske när företag är fria att utvecklas snabbt. Vi erbjuder säkerhet, som behövs för företag som vill agera på stadig grund, samtidigt som de strävar efter att flytta fram deras frontlinjer för att nå målen.

Vi är stolta över att ha hjälpt många fintechföretag att växa och blomstra. Och är ivriga att göra det samma för morgondagens startups. Om ni är intresserade av att vara en del av Finlands fintechresa, så tveka inte att ta kontakt med oss redan idag. Vi spanar alltid efter talanger som delar vårt engagemang att skapa något verkligt speciellt och vi uppskattar att höra från dig. Därför kan du läsa mer om våra lediga tjänster här. Kontakta oss nu!

Av: Håkan Ogelid

Blue sky thinking? The pros and cons of the cloud revolution…

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>