Olika lån – vi reder ut begreppen
Hem SPONSOR Olika lån – vi reder ut begreppen

Olika lån – vi reder ut begreppen

Publicerat av: Redaktionen

Förr i tiden var man tvungen att boka ett möte och faktiskt ta sig till banken för att ansöka om ett lån.

Det var viktigt att ta med alla de papper som krävdes för att banken skulle kunna göra en bedömning av din betalningsförmåga.

Efter det så fick man vänta på svar ifall låneansökan avslogs eller godkändes – sen kunde det ta några bankdagar innan pengarna fanns på kontot. 

Idag är det betydligt enklare att söka lån, då det mestadels handlar om att ansöka helt digitalt och identifiera sig genom BankId. Detta har gjort att det finns många olika aktörer på marknaden som erbjuder lån i olika former – och därför är det upp till var och en att jämföra för att få rätt lån till rätt pris. Det är en stor fördel att använda sig av en sajt som jämför flera lån samtidigt för att slippa flera kreditupplysningar – så Sök och jämför lån med Likvidum som erbjuder den tjänsten.

Bolån

Bolån är den vanligaste formen av lån där du belånar ditt boende och lägger det som säkerhet för lånet. Detta gäller ifall du äger ett hus, radhus, ägarlägenhet eller en bostadsrättslägenhet. Vanligtvis löper ett bolån under en längre tid och har en fördelaktig ränta – och detta på grund av att boendet ligger som säkerhet för lånet. I ett normalt svenskt hushåll så uppgår bolånet över 80 procent av de totala lånen. Dock är det cirka 20 procent av svenskarna som har ett bolån över en miljon kronor eller mer. Det är vanligt att öka sitt befintliga bolån för att finansiera sina inköp istället för att ta privatlån eller konsumentlån.

Billån

Att finansiera ett bilköp genom ett lån är även det väldigt vanligt – och ofta erbjuder de som säljer bilar olika former av finansiering av låneinstitut de samarbetar med. Ofta kan du få en relativt låg ränta och det är vanligt att ett billån betalas av under mellan ett till åtta år beroende på priset samt hur gammal bilen är. Den bör inte vara äldre än 12 år när det är färdigbetald. Ofta kan man göra extra inbetalningar för att förkorta lånetiden och om du säljer bilen ska man alltid lösa hela lånet om det finns kvar. 

Privatlån / konsumtionslån

Olika lån – vi reder ut begreppenEtt privatlån är, som namnet antyder, ett lån som tas av en privatperson från en långivare. Många långivare erbjuder privatlån som ligger mellan 10 000 och 600 000 kronor och vanligtvis krävs ingen säkerhet för lånet. Om du ska ta ett privatlån är det av stor vikt att först jämföra olika långivare för att få bäst möjliga villkor och ränta. Privatlån tas ofta för att köpa något och kallas då även för konsumentlån – och det är vanligt att ta privatlån för att finansiera något som till exempel en bil, en resa eller ett bröllop.

Blancolån

Blancolån är den benämning bankerna har på en form av privatlån där du som låntagare inte behöver lämna någon säkerhet. Din betalningsförmåga avgörs då av en kreditupplysning och innebär en större risk för bankerna – som de då finansierar genom en högre ränta än vid till exempel ett bolån. De flesta som har en fast inkomst kan normalt ansöka om ett blancolån – men tänk på att det kan påverka kreditvärdigheten ifall du ansöker om flera lån och det tas en kreditupplysning varje gång.

Annuitetslån

Självklart ska alla lån du tar betalas tillbaka – men det finns olika sätt att betala tillbaka på. Om du har ett annuitetslån så betalar du tillbaka samma summa varje månad istället för att betala mer i början och mindre i slutet när lånesumman blir mindre. Detta innebär att i början så består avbetalningen till största delen av ränta och i slutet mestadels av själva amorteringen. Ett annuitetslån är alltid tidsbestämt och löper under ett antal år som bestäms när lånet tas.

Hopbakslån / samlingslån / omstartslån

Ifall du har många smålån och krediter kan det finnas pengar att spara på att ta ett lån för att betala av dem och sedan bara ha ett lån att hålla reda på. Detta kallas hopbakslån och ofta kan du få ned räntekostnaderna betydligt per månad om du jämför med att ha många dyra lån och krediter. Lånet kan också kallas för samlingslån eller omstartslån – just för att du samlar ihop många smålån och krediter till ett enda och får en nystart. 

Ordlista privatlån

Många termer kan vara svåra att förstå och vi listar några av de vanligaste orden inom privatlån.

 

  • Amortering – den summa som betalas av från lånet.
  • Betalningspåminnelse – skickas ut när en räkning inte betalats på förfallodatum.
  • Förfallodatum – sista dag att betala en räkning.
  • Inkasso – om du ej betalar av ett lån får du ett inkassokrav – vilket är ett förbesked om rättsliga åtgärder ifall du inte betalar.
  • Kreditupplysning – en upplysning om inkomster, skulder och betalningsanmärkningar.
  • Kreditvärdighet – anger en persons eller företags betalningsförmåga.
  • Ränta – är kostnaden för att få låna pengar.
  • Uppläggningsavgift – en avgift som tas ut av långivaren för att lägga upp ett lån.

 

Tänk på att alltid göra en ordentlig genomgång av din ekonomi innan du tar ett lån för att säkerställa att du klarar av att betala tillbaka det.

Detta inlägg är sponsrat.

Relaterade Artiklar