Ekonomyrket allt färre väljer
Hem Finansröst Ekonomyrket allt färre väljer att stanna kvar i

Ekonomyrket allt färre väljer att stanna kvar i

Publicerat av: Redaktionen

För uppdrag inom ekonomi finns en tydlig trend där bristen på en viss kompetens blir allt större och uppdragen svårare att matcha med rätt kandidat.

Efterfrågan är dessutom särskilt stor på personer som är riktigt kvalificerade.

Beslutet att välja sin inriktning och specialisera sig inom sitt yrke är något de flesta behöver ta ställning till i sitt yrkesliv. För ekonomer finns det som bekant en uppsjö av riktningar att gå i beroende på vilka intressen och kunskaper du har. En inriktning som allt färre väljer att stanna kvar i och som gör det svårare att hitta för konsultuppdrag är kvalificerade redovisningsekonomer. Särskilt personer med stor kunskap om bokföring och koncernredovisning. Jonny Carlsson är ekonomichef på Finance Recruitment och redovisningsekonom.

– Många startar i redovisningsspåret men söker sig vidare efter några år. Man söker sig till mer operativa och verksamhetsnära roller och vill bort från det repetitiva som är en stor del av redovisning. Det gör att det finns allt färre riktigt kvalificerade redovisningsekonomer som har en bred erfarenhet av olika branscher.

Ekonomyrket allt färre väljer

Redovisningsekonom, en bristvara

En naturlig väg för många som arbetat lite längre med redovisning är att avancera till redovisningschef, vilket ofta innebär mer personalansvar och administration. En annan väg är att bli CFO.

– Det viktiga om du väljer att gå i den riktningen är att hitta ett bolag i rätt storlek som passar dig och dina ambitioner. Ju större bolag desto mer delat ansvar. I min roll har jag ett helhetsansvar och insyn i hela bolagets verksamhet och det uppskattar jag mycket. Jag bokför, gör uppföljningar, prognoser och analyser.

Så sticker du ut

Att vara konkurrenskraftig bland kvalificerade kandidater är som alltid en kombination av kunskaper och personliga egenskaper. Jonny Carlsson lyfter fram två saker.

– Att nischa sig är alltid bra och det jag tror du kan dra stor nytta av är om du har intresse och kunskap om olika system och programvaror. Det finns mängder av varianter ute på marknaden. Om du behärskar, kan lära ut och snabbt avgöra relevansen på olika system är det mycket värt. Min erfarenhet är också att om du vill göra avtryck och ha ansvar i en större organisation måste du vara öppen och tillgänglig i ditt sätt. Det kommer hjälpa dig att skapa förtroende, nätverk och den kunskap som behövs.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>