Fortinets säkerhetsprognos- nya hot och ökande cyberbrottslighet inför 2023
Hem Säkerhet Fortinets säkerhetsprognos- nya hot och ökande cyberbrottslighet inför 2023

Fortinets säkerhetsprognos- nya hot och ökande cyberbrottslighet inför 2023

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Fortinet har presenterat sin prognos inför 2023, med ett genomgående tema – cyberhot av alla slag ökar alltmer – överallt.

Medan ”less is more” kan vara strategin för säkerhetslösningar, verkar ”more is more” vara mantrat som cyberbrottslingar fortsätter leva efter.

Under det kommande året kommer cyberkriminella fortsätta att använda sig beprövade taktiker, särskilt de som är lätta att utföra och som ger snabb avkastning. Fortinet har plockat ut fyra nya områden som väntas spela en framträdande roll och göra ett ökat avtryck på hotlandskapet under 2023:

  • Den explosiva tillväxten av ”Crime-as-a-Service”: Med tanke på cyberbrottslingars stora framgångar med ”Ransomware-as-a-Service”, som fått ett väldigt snabbt genomslag, förutspår Fortinet att ytterligare delar av cyberbrottsligheten att göras tillgängliga som en tjänst via dark web. Förutom försäljningen av ransomware och andra Malware-as-a-Service-erbjudanden kommer vi också att börja se liknande upplägg för exempelvis pengatvätt och hantering av lösenkrav och betalningar.
  • Penningtvätt möter maskininlärning: Penningtvätt är en av de mest tidskrävande och riskfyllda delarna för cyberkriminella. Det är också ett område som väntas få ett uppsving i samband med att det automatiseras och läggs ut på underleverantörer. Fortinet räknar med att cyberbrottslingar kommer att börja använda maskininlärning för att förenkla rekrytering av målvakter och andra medhjälpare.
  • Ny våg av cyberbrottslighet via Deep Web: Medan nya onlinedestinationer som virtuella städer öppnar en värld av möjligheter för användarna, öppnar de också dörren till en potentiellt enorm ökning av cyberbrottslighet. Från virtuella varor och tillgångar som lätt kan stjälas till biometriskt hackande, förväntas denna attackyta resultera i en ny våg av cyberbrottslighet under 2023.
  • Kommersialiseringen av wiper-virus: Wiper-virus ser ut som ransomware och beter sig i stora drag som ransomware, men som namnet antyder handlar det inte om att kryptera data och begära lösensumma – istället raderas all information som går att radera. Tidigare har det ofta handlat om olika typer av statligt sanktionerade attacker, där målsättningen framförallt varit att orsaka skada. Fortinet har redan identifierat en tydlig ökning av wipers under året och mycket pekar på att 2023 kommer att bli året då cyberkriminella i större skala anammar den här typen av skadlig kod.

 Skydda din organisation mot de ökande hoten

Fortinets säkerhetsprognos- nya hot och ökande cyberbrottslighet inför 2023Med ett 2023 som alldeles runt hörnet och en tydlig trend mot fler hot, vad gäller såväl antalet olika varianter och möjliga attackvektorer som antalet faktiska hot är det lätt att känna att cybersäkerhetsarbetet är en ständig strid i uppförsbacke. I takt med att företag blir mer och mer uppkopplade och beroende av digitala lösningar långt ut i organisationen ökar komplexiteten betydligt. Enligt Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet i Sverige, har området utvecklats i den här riktningen i många år och att det har haft en stor inverkan på hur organisationer bör planera sitt cybersäkerhetsarbete.

  • Historiskt har man byggt upp sitt försvar en lösning i taget, var och en inriktad på en specifik form av hot eller en särskild attackvektor. Men idag är hotbilden alldeles för komplex. Idag behöver man bygga sitt försvar på en plattform som täcker in stora delar av det man vill skydda samt kunna integrera med övriga teknologier. På så sätt kan man både automatisera säkerhetsarbetet och öka motståndskraften för nya attacker, säger Andreas Gotthardsson.
  • Läget kan kännas tröstlöst, men ett ljus i mörkret är att många av de taktiker som angripare utnyttjar för att ta sig in i system och plantera skadlig kod och andra otrevligheter. Kort sagt, det finns gott om sätt att förbereda sig och många av de motmedel som vi vet fungerar kommer att fortsätta göra det.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>