[FINANSPARTNER] Mer eller mindre så länge vi kan spåra människan tillbaka i tiden, eller i varje fall så länge som det funnits någon form av dokumentationsmöjligheter så har vi använt oss av olika sorter av valutor.
Detta omfattar allt från traditionella pengar av olika sorter till betalning i djur, tjänster eller även slavar. År 1998 så presenterades de första handlingarna kring den senaste formen av valuta och detta i form av en helt digital valuta, även kallad kryptovaluta.
Under åren som gått sedan dess har flera olika form av kryptovalutor sett dagens ljus. Vid 2013 års slut fanns dryga 60 kända valutor och vid mitten av 2016 hade detta antal passerat 700 kända valutor där den mest kända fortfarande är BitCoin som grundades 2009 och klassas som den första officiella kryptovalutan. Värt att veta är även att flera av dessa Kryptovalutor oftare är avsedda för spekulativa investeringar än som traditionsenlig valuta.
Grunden i en kryptovaluta
BitCoin, och andra kryptovalutor, existerar oberoende av en olika riksbanker och fysiska kontanter. Istället används en avancerad krypteringsteknik, oftast SHA-256d, i kombination och ett så kallat P2P (Peer to Peer) nätverk, ett nätverkssystem som på många sätt liknar det som används vid fildelning, och olika digitala plånböcker.
I detta nätverk, där användare kopplas samman med andra användare på frivillig basis så används respektive användares datorkraft, oftast grafik-, eller GPU-kraft, för att verifiera transaktioner och även skapa nya pengar. För att det inte ska kunna skapas obegränsat med kryptovaluta så blir dels krypteringssträngarna hela tiden med avancerade och tar längre tid att lösa och flera av de olika valutorna kräver speciella maskiner för att lyckas utvinna några pengar alls. Dessutom så minskar även betalningen i sig för varje utförd transaktion.
För att kunna äga och använda kryptovaluta så behövs, som nämnts ovan, även en digital plånbok. Denna kan antingen lagras lokalt på din dator, på en smart enhet eller via någon av de olika webbtjänster som löpande under åren dykt upp. I några av dessa går det även att växla kryptovaluta mot riktiga pengar. Vill du inte göra denna utväxling kan du även handla direkt på nätet eller använda valutan för att investera i olika projekt.
För- och nackdelar
Som med alla saker så har kryptovaluta både för och nackdelar. Bland de mest positiva så ser vi dess konstanta värde över geografiska regioner. Kryptovalutan är inte beroende av ett lands egen valuta och påverkas inte av devalvering eller andra ekonomiska förändringar vilket i tider som dessa, när ekonomin i det närmaste kan förändras över en natt, kan vara en viss trygghet. Dessutom går det snabbt att överföra belopp över gränser utan att traditionella banker blandas in
Andra delar som är av minst lika stor vikt är:
- Skydd mot bedrägeri. Tacka vare att valutan är digital kan den inte förfalskas på samma sätt om sedlar eller kreditkort.
- I värld där vi är allt mer utsatta och användande av ett kreditkort kan vara en öppning för brottslingar att komma åt våra uppgifter så är kryptovalutans betalningslösning betydligt säkrare.
- Alla kan använda kryptovaluta. Det finns miljontals användare som inte har möjlighet till normala banktransaktioner men som tack vare internetaccess kan betala eller överföra belopp med kryptovaluta.
- Låga eller inga avgifter. Då du som använder kryptovaluta får betalat under tiden som du använder denna så tas oftast inga eller mycket små avgifter ut när valuta utväxlas.
Tittar vi i stället på den negativa sidan så finner vi följande områden, helt utan inbördes rangordning:
- Kryptovalutan är fortande i sin linda. Flera personer och framför allt företag behöver anamma lösningen för att tekniken ska få en så pass stor spridning att den kan bli ett verkligen komplement till kreditkort och traditionell valuta.
- Steget in till kryptovaluten är, delvis på grund av okunskap, större än vanlig valuta.
- Brist på säkerhet. Det finns i dagsläget inget direkt skydd för din digitala valuta. Den kan utsättas för mänskliga fel, tekniska missöden som datakrascher eller olika former av maleware. Dessutom så kryptovaluta, när den väl ha stulits, i princip omöjliga att spåra.
- Lagförändringars inverkan. Då kryptovaluta mycket väl kan klassas som ett sätt att tvätta pengar eller att överföra pengar till brottsliga organisationer kan framtida, strängare lagar kring hantering, minska valutans värde.
Slutord
För att avsluta med några tips för att din upplevelse av Kryptovaluta ska bli så positiv som möjligt så vill vi säga; Välj pålitliga partnerns för dina digitala plånböcker, ta regelbundna säkerhetskopior av den enhet som lagrar din egen plånbok. Använd helst både hårdvaru- och programvarubaserde skydd, men framför allt, var beredd, för vår uppfattning är att kryptovalutans tid mycket snart är här. Frågan vi ställer oss är bara ”Hur snart våra partners kan börja betala med BitCoins eller liknande valuta?”