Sparbankerna motsätter sig återigen provisionsförbud vid finansiell rådgivning
Hem Finansröst Sparbankerna motsätter sig återigen provisionsförbud vid finansiell rådgivning

Sparbankerna motsätter sig återigen provisionsförbud vid finansiell rådgivning

Publicerat av: Redaktionen

EU-kommissionens förslag om ett generellt provisionsförbud för finansiell rådgivning i EU möter kritik runt om i EU och så även i Sverige.

Sparbankernas Riksförbund är mycket kritiska till förslaget som kommer påverka Sparbankerna och deras kunder negativt.

Redan i maj 2015 lämnade vi in ett remissyttrande till Finansdepartementet, om ett svenskt förslag om provisionsförbud. Vi beskrev tydligt att förslaget inte kommer att gynna bankkunderna. De skäl som vi då anförde mot ett förbud, är relevanta även idag. Bland andra Konsumentverket och Finansinspektionen var för förslaget, medan Konkurrensverket, Sparbankernas Riksförbund och flera andra aktörer var emot förslaget.

En del i den 200 åriga sparbanksidén är att ge hjälp till självhjälp.

I dagligt tal innebär det att Sparbankerna ger rådgivning och utbildar alla oavsett inkomster. Med totalt provisionsförbud löper konsumenter med små tillgångar uppenbar risk att bli utan rådgivning eftersom rådgivningen kostar. Banker som äger egna fondbolag kan fortsätta att inte ta betalt direkt av kunden, vilket innebär ojämn konkurrens.

Sparbankerna motsätter sig återigen provisionsförbud vid finansiell rådgivning

Björn Elfstrand, vd Sparbankernas Riksförbund

Risken med ett provisionsförbud är att

  • Antalet rådgivningar kommer att minska
  • Rådgivning minskar mest för dem med små tillgångar.
  • Minskad konkurrens på marknaden för rådgivning och sparprodukter
  • Minskningen av rådgivning blir störst utanför de fyra storbankskoncernerna

– Förbundet kommer bevaka frågan löpande och föra en aktiv dialog med myndigheter och departement, säger Björn Elfstrand, vd på Sparbankernas Riksförbund.

Vår slutsats är att förutsättningarna för sund konkurrens på den svenska bankmarknaden påverkas av ett provisionsförbud, vi riskerar en storbankskoncentration som blir svår att reversera.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>