Båtar – trender och behov 2017
Hem EFTER JOBBET Båtar – trender och behov 2017

Båtar – trender och behov 2017

Publicerat av: Redaktionen

[LIVSSTIL] Årets stora båtmässor i Stockholm och Göteborg är över och båtfolket är laddade inför vår och sommar då båtsäsongen tar fart på allvar.

Årets mässbesökare visade fortsatt stort intresse för underhållsfrihet, hållbarhet och ett Båtar - trender och behov 2017 2enkelt båtägande som frigör mer tid för upplevelser och fritid. Ett praktiskt båtliv med fokus på snabba transporter och dagsturer i kombination med komfort och möjlighet till övernattning är en sammanfattning för den moderna tidens båtanvändare.

Båtsäsongen kickstartas enligt välbevarad tradition direkt efter årets båtmässor. Periodvis syns fler båtar i trafiken på vägarna än i vattnet, men vartefter fylls båtplatserna upp ute på marinor och båtklubbar.

Sedan ett antal år tillbaks har aluminiumbåtar i skärgården blivit en allt vanligare syn. De allra flesta året runt-brukare, det vill säga skärgårdsbor och entreprenörer i skärgården har anammat det enkla båtägandet med hållbara och i det närmsta underhållsfria aluminiumbåtar sedan en längre tid tillbaks. Men det märks att även fritidsbåtsägarna vant sig vid att allt fler aluminiumskrov tar över såväl golvytorna i de stora mässhallarna som skärgården i stort. Behovet finns att kunna förlänga säsongen maximalt under tidig vårvinter och sen höst för att kunna ta sig fram innan isarna lagt sig allt för tjocka.

– Under båtmässan träffar vi alla olika kategorier av användare och båtkunder, till exempel de som driver företag och har båten som ett rent arbetsredskap och transportmedel. Sedan träffar vi många fritidsanvändare som önskar kombinera ett praktiskt båtägande med nöje, vilket ställer höga krav på båtarna i fler dimensioner, förklarar Maria Nikula, marknadschef för Alukin aluminiumbåtar.

Multifunktion och komfort viktigt

Det finns ett stort behov av snabba transporter i det närmsta året runt i kombination med hög bekvämlighet och komfort i inte allt för stora båtar, ibland med möjlighet till övernattning i båten för en hel familj. Detta ställer höga krav på båtkonstruktörens finurlighet att nyttja varje kvadratcentimeter i båten på ett smart sätt, samtidigt som båtarna ska konstrueras för att vara roliga att köra, lättdrivna med säkra sjöegenskaper och hög funktionalitet i alla väder. Interiören blir en allt viktigare parameter för ett multifunktionellt båtägande, likaså möjligheten att ta mycket last.

– Detta är i grunden bruksbåtar där vårt fokus är funktionalitet och säkerhet i kombination med en design som passar båtens identitet. Här gäller det att kunna kombinera komfort med underhållsfrihet även i interiören, anser Maria.

– Man kan jämföra den här typen av båtar med bilbranschens SUV:ar som också får allt högre komfort för att passa såväl arbete som för fritid. I kombination ska en modern SUV fungera väl för att dra tunga båt- och hästsläp och ta sig fram säkert i olika terränger i alla väder, gärna oömma på utsidan. Samtidigt ska de också ha hög komfort med multifunktionell teknologi för utrustning och fyrhjulsdrift som passar tjänstebilar och långfärdsåkare med krav på god bränsleekonomi, säger Maria Nikula.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>