Framtidsspaning – cyberhoten samlas kring ransomware
Hem Säkerhet Cyberhotet väntas växa under nästa år

Cyberhotet väntas växa under nästa år

Publicerat av: Redaktionen

Studien Threat Report 2022 beskriver områden där cyberhotet väntas växa under nästa år

Det är SophosLabs och Sophos ”threat hunters” som analyserat utvecklingen och vad den kan innebära för 2022.

En tydlig trend är att ransomware eller gisslanprogram allt oftare blivit en slags mittpunkt för en mängd olika cyberhot.

Studien förutspår att etablerade cyberhot fortsätter att anpassas för att distribuera och leverera ransomware. Dessutom förväntas bitcoin och andra kryptovalutor att fortsätta förenkla och möjliggöra angreppen med ransomware. En utveckling som enligt Sophos analys kommer att pågå tills globala kryptovalutor är bättre reglerade.

Framtidsspaning – cyberhoten samlas kring ransomware

Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos

– Lite förenklat kan man säga att ransomware går mot att vara alltings moder när det gäller cyberhot. Det finns givetvis en mängd hot och företeelser som inte har en direkt koppling till ransomware men som ändå blivit verktyg och möjliggörare för cyberkriminellas gisslanattacker. Bitcoin är ett exempel, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Fyra trender som väntas prägla 2022:

  1. Ransomware-landskapet blir mer modulärt och mer enhetligt, med ”specialister” som erbjuder olika delar av en attack som en tjänst och gör det möjligt för olika grupper att genomföra likartade attacker i stor skala.
  2. Kända cyberhot fortsätter att anpassas till att fungera som verktyg för att distribuera och leverera ransomware. Det inkluderar så kallade loaders, droppers, adware och annan skadlig programvara.
  3. Flera olika former av utpressning från ransomware-angripare ökar pressen på offren att betala lösen. Angreppen förväntas öka både i räckvidd och intensitet.
  4. Kryptovaluta fortsätter att underblåsa cyberbrott som ransomware och skadeprogram för kryptokapning. En trend som håller i sig tills globala kryptovalutor är bättre reglerade.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>