Anti-näthatsappen We Stand App från Kalmar utses till Månadens Nätängel

Den ideella föreningen Kumulus i Kalmar län driver projektet We Stand App som genom en app och workshops vill skapa ett schysstare klimat för unga på nätet.

Anti-näthatsappen We Stand App från Kalmar utses till Månadens Nätängel 1
Från vänster: Rebecka Lindström, projektkoordinator We Stand App, Matilda Tonentschuk, projektledare We Stand App, Johanna Levin, kanslichef Kumulus

För sitt mycket viktiga arbete tilldelas de utmärkelsen Månadens Nätängel av mySafety Försäkringar samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.

Det innebär också att We Stand App per automatik är nominerade till priset Årets Nätängel som varje år delas ut i november.

Med Månadens Nätängel vill mySafety Försäkringar, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fram individer och organisationer som gör det där lilla extra under året.

Projektet We Stand App, finansierat av Allmänna arvsfonden, har nu utsetts till Månadens Nätängel april 2019 med motiveringen:

Det finns ett stort behov av stöd för unga människor som utsätts för kränkningar på nätet. Det löser We Stand App föredömligt genom att ge hjälp direkt i appen, oavsett om det är en mindre allvarlig händelse eller något som bör polisanmälas.

Appen är gjord av ungdomar för ungdomar vilket också ger en extra nivå trovärdighet och träffsäkerhet i målgruppen.

– Vi är otroligt glada över att få ta emot utmärkelsen “Månadens Nätängel”. Under de senaste två åren har vi genom vår app och workshops fått ta del av barn och ungas erfarenheter av kränkningar på nätet. Internet ska vara en trygg och inkluderande plats för alla. Näthat är aldrig okej och därför är det så viktigt att vi står upp för varandra och agerar när vi ser någon bli utsatt för hat eller hot, säger Matilda Tonentschuk, projektledare för We Stand App.

Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär också att man med automatik blir nominerad till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats

– Att bli utsatt för näthat är tyvärr vanligt men den utsatte känner sig oftast mycket ensam i sin upplevelse. Att snabbt kunna prata med och få stöd och råd från personer som varit med om liknande är av stor betydelse. We Stand App är ett projekt som gör skillnad, inte minst eftersom appen helt enkelt talar med ungdomar på ungdomars vis, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.