En rapport från Folksam visar att huvudet är den mest utsatta kroppsdelen hos ryttare, undersökningen visar att det inträffar närmare 12 huvudskador varje vecka.
Inom ridsporten tränar och tävlar män och kvinnor på precis samma villkor, därmed utgör ryttare det perfekta underlaget för ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärnskakningar som Folksam och Svenska.
Folksam och Svenska Ridsportförbundet har tillsammans med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och appen Brainsafe inlett ett forskningsprojekt som fokuserar på hjärnskakningar inom ridsporten. Syftet med projektet är att studera om man via blodprover kan påvisa vilka hjärnskakningar som leder till kortvariga symptom respektive vilka som leder till bestående besvär. Med hjälp av olika analysmetoder, där man mäter nivån av olika så kallade hjärnspecifika äggviteämnen för att avgöra graden av skada, kan man idag följa hjärnskador med hjälp av vanliga blodprov.
– Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare och Folksams statistik visar att en av sju som drabbas av en hjärnskakning också får bestående besvär. Detta forskningsprojekt kommer ge ryttare bättre stöd i rehabiliteringen och dessutom ge resultat som i framtiden kan användas för att förebygga långvariga besvär. Vi vill därför uppmuntra alla ryttare att bidra till denna viktiga forskning, säger Helena Stigson forskningsansvarig på Folksam
Tidigare studier har framför allt fokuserat på idrotter där det är stora skillnader mellan både regler och spel inom dam- och herridrott, men inom ridsporten tränar och tävlar alla på lika villkor vilket ger forskarna möjlighet att studera män ock kvinnor under samma förutsättningar. Denna världsunika studie ger möjlighet att över tid följa ryttare inom Svenska Ridsportförbundet som fått hjärnskakning.
I studien används Brainsafes plattform för rehabilitering och datainsamling. Deltagarna får också tillgång till personlig rådgivning och stöd från Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare kring sin hjärnskakning. Projektet har just påbörjats och kommer att pågå under två år. Den första ryttaren är nu inne i studien.
– Vi uppmuntrar alla som kan att bidra till denna viktiga forskning och hjälpa oss att gemensamt skapa nya insikter om hjärnskakningar, för en säkrare ridsport, säger förbundsläkaren Margareta Rödén.
Ryttare som drabbas av hjärnskakning vid tävling informeras om möjligheten att vara med i studien men ryttare är också välkomna att höra av sig till förbundsläkaren om de fått en hjärnskakning under exempelvis träning och vill delta i studien.
En färsk rapport från Folksam, där Folksams forskare tittat på anmälda och ersatta och personskador under åren 2017-2021, visar att just huvudskador är den vanligaste skadan bland ryttare. Alla som är medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet är automatiskt försäkrade av Folksam. Bland dessa cirka 155 000 personer (siffran avser 2017-2021) skadas årligen cirka 1400, eller 0,9 procent, enligt försäkringsdata. Folksams skadestatistik visar tydligt att huvudet är den mest utsatta kroppsdelen där omkring tolv ryttare i veckan drabbas av huvudskador.