Försäkringsbolagen oroas över cyberbrott, reglering och klimat
Hem Försäkring Försäkringsbolagen oroas över cyberbrott, reglering och klimat

Försäkringsbolagen oroas över cyberbrott, reglering och klimat

Publicerat av: Redaktionen

För andra året i rad toppar cyberriskerna försäkringsbolagens oroslista, och klimatförändringarnas effekter och kompetensbrist bekymrar allt fler.

Det här visar den återkommande kartläggningen Insurance Banana Skins, där försäkringsbranschen ger sin syn på risker.

– Det är logiskt att cyberhoten lyfts fram. Här i Sverige har vi på senare tid sett flera exempel på cyberbrott mot försäkringsbolag. Att bolagen oroas kan till exempel bero på ökade skadeanspråk kopplade till cyberbrott, men också på sårbarheten när det gäller försäkringsbolagens egna system, berättar Morgan Sandström som är branschansvarig försäkring på PwC Sverige.

För första gången tar sig klimatförändringar in på topp tre-listan när det gäller orosämnen. Även kompetens ses som ett större hot, och både klimatförändring och kompetens hamnar topp fem i alla delar av världen.

Risklistan 2023                                                                 (resultat 2021)
1. Cyberbrott(1)
2. Reglering(2)
3. Klimatförändringar(4)
4. Teknologi(3)
5. Kompetens(6)
6. Makroekonomi(10)
7. AI(-)
8. Räntor(5)
9. Kostnadsminskningar(12)
10. Omställning(7)

Respondenterna har även betygsatt branschens förberedelser när det gäller att hantera de identifierade riskerna.
– Här är tendensen svagt negativ där årets uppskattning är 3,20 på en femgradig skala, vilket är en viss försämring mot 3,22 i undersökningen 2021. Ur ett globalt perspektiv ger de europeiska bolagen ett högre genomsnittligt betyg till förberedelsearbetet, säger Morgan Sandström.

Synen på förberedelse för risker i olika delar av världen
(1-5, där 5 är högsta graderingen)
Europa3,29
Nordamerika3,24
Asien/Oceanien3,07
Afrika2,96

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>