Deepfakes, kryptovalutor och mobila plånböcker
Hem Säkerhet Deepfakes, kryptovalutor och mobila plånböcker

Deepfakes, kryptovalutor och mobila plånböcker

Publicerat av: Redaktionen

cyberkriminella hittar nya möjligheter under 2022

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies förutspår och listar några av cybervärldens starkaste trender för 2022.

De cyberkriminella spås utnyttja omständigheterna kring pandemin ytterligare, samtidigt som attacker med deepfakes, kryptovalutor och mobila plånböcker tros bli vanligare.

Några av de starkaste trenderna:

  • Fake news och desinformation fortsätter att spridas: Under 2021 har som bekant desinformation kring pandemin utnyttjats i stor utsträckning av de cyberkriminella. Detta spås fortsätta under 2022 och vi kommer få se fler kampanjer med skadlig kod och nätfiske.
  • Cyberattacker mot försörjningskedjor kommer att öka: Vi har redan sett avancerade Supply Chain-attacker stater världen över kommer att införa regleringar för att få bukt på attackerna och skydda nätverk. Samarbeten med det privata näringslivet och andra länder kommer att öka för att identifiera och komma åt hackergrupper globalt.
  • Cybervärldens ”kalla krig” intensifieras: Förbättrad infrastruktur och teknisk kapacitet kommer hjälpa terrorgrupper och politiska aktivister att driva sin agenda och genomföra fler och mer sofistikerade attacker. Cyberattacker kommer i allt högre grad att användas som proxykonflikter, det vill säga via en tredje part, för att destabilisera motparter.
  • Deepfakes, kryptovalutor och mobila plånböckerDataintrång blir mer omfattande och mer kostsamma: Dataintrång kommer att bli mer omfattande och ske oftare samt bli mer kostsamma för verksamheter att åtgärda. I maj 2021 betalade ett stort amerikanskt försäkringsbolag en lösensumma på 40 miljoner dollar till hackare. Detta är ett rekord och vi kan förvänta oss att lösensummorna kommer att bli större under 2022.
  • Kryptovalutor blir populärare bland hackare: När pengar blir mer av en mjukvara kommer även säkerhetsåtgärderna för att skydda pengarna från stöld och manipulation behöva förändras.
  • Fler attacker mot mobila enheter: Mobila plånböcker och betallösningar används alltmer och de cyberkriminella ligger inte på latsidan utan kommer att utveckla och anpassa sina metoder för att komma åt dessa.
  • Cyberkriminella kommer utnyttja sårbarheter i mikrotjänster: Molnleverantörer omfamnar mikrotjänster och hackare är inte sena att utnyttja sårbarheterna i denna form av arkitektur för att på så sätt genomföra storskaliga attacker mot molnleverantörer.
  • Tekniken kring deepfakes används för attacker: Tekniken för falsk video eller ljud är nu tillräckligt avancerad för att skapa riktat innehåll som kan påverka åsikter samt manipulera aktiekurser och annat. Cyberkriminella kommer i större utsträckning att använda deepfakes för social engineering-attacker för att på så sätt få behörighet och komma åt känslig data.
  • Penetrationsverktyg fortsätter att växa: 1 av 61 verksamheter globalt drabbas av ransomware varje vecka. Cyberkriminella kommer att fortsätta rikta in sig på företag som har råd att betala lösensummor och ransomware-attacker kommer att bli mer sofistikerade under 2022. Hackare kommer i allt högre grad att använda penetrationsverktyg för att anpassa sina attacker i realtid för att kunna operera i den drabbades nätverk.
  • Under 2021 är det tydligt att cyberkriminella har anpassat sina strategier för att utnyttja pandemin, politiska val, övergången till hybridarbete, försörjningskedjor och nätverk för att uppnå maximal effekt, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point Software. Sofistikeringen och omfattningen av cyberattacker kommer att fortsätta slå rekord och vi kan förvänta oss en stor ökning av antalet ransomware- och mobilattacker. När vi blickar framåt bör verksamheter bli mer medvetna om riskerna och se till att de har lämpliga lösningar på plats för att förhindra majoriteten av attackerna, även de mest avancerade, utan att störa det normala affärsflödet. För att ligga steget före de cyberkriminella måste verksamheter vara proaktiva och inte lämna någon attackyta oskyddad eller oövervakad. Annars riskerar de att börja det nya året med att falla offer för en sofistikerad och riktad attack.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>