Som egenföretagare är det väldigt många saker man förväntas kunna, allt från försäljning till ekonomi.
Oftast har man startat ett företag för att man brinner för, eller har kunskap om, ett visst område.
Finansiering av sin verksamhet är en aspekt som många är ovana vid och kanske inte alls jobbat med tidigare.
För att förenkla för dig som företagare har vi samlat en del tips från vår ekonomiska rådgivare Sebastian Krook, som hjälpt hundratals företag till stabila finansieringslösningar:
Vad ska man tänka på som företagare kring sin finansiering?
– Den första frågan man alltid ska ställa sig är vad investeringen som finansieringen avser kommer att ge tillbaka till företaget. Oavsett om det handlar om rörelsekapital, leasing eller annan finansiering så ska kalkylen för finansieringen generera ett värde tillbaka.
Hur mycket måste man kunna om finansiering som företagare?
– Det är självklart bra att veta så mycket som möjligt om finansiering men ännu viktigare att ha koll på sin kärnverksamhet. Att istället hitta en partner, som t.ex. Invoier, som tar fram den bästa finansieringslösningen åt en, ger företagaren tid att fokusera på just sin kärnverksamhet och därmed också öka intäkterna.
Vad är ett vanligt misstag man kan göra som företagare kring sin finansiering?
– Att ta på sig kostnader som företaget inte kan bära. Fördelen med fakturafinansiering är att du finansierar faktiskt arbete och intäkter som är på väg in till kassan, samtidigt som du ändå frigör pengar att återinvestera i verksamheten snabbare än om du hade väntat på betalning från dina kunder.
Hur vet du om factoring är rätt för ditt företag?
– Det beror på behovet. Om du har en hög efterfrågan på din tjänst eller produkt och det som begränsar ytterligare försäljning är kapitalet så är factoring ett superbra verktyg för att finansiera tillväxten och på så sätt frigöra likviditet från kundfordringarna.
I de flesta fall kan du få mångdubbelt finansierat kapital via factoring istället för lån som baseras på din historik eller de säkerheter du ställer ut till banken.
Vad är bra att tänka på när jag väljer factoringleverantör?
– Givetvis pris men också hur höga krediter factoringleverantören kan ge och om de belånar eller köper fakturorna. I det senare fallet tar leverantören i så fall också över kreditrisken, vilket kan få stor effekt. Vid belåning bedöms risken på er och vid köp av fakturorna bedöms istället risken på era kunder. Se också upp med att skriva på långa avtal! Välj en leverantör som inte har krav på bindningstider eller en viss volym av sålda fakturor, så att du inte fastnar med kostnader du inte hade behövt ta.