Hem TEKNIK Svensk bakom blockchainföretaget ShipChain som ska spara miljoner åt svenska företag

Svensk bakom blockchainföretaget ShipChain som ska spara miljoner åt svenska företag

Publicerat av: Redaktionen

Svenske entreprenören Sami Rusani grundade USA-baserade blockchain-företaget ShipChain 2017.

Svensk bakom blockchainföretaget ShipChain som ska spara miljoner åt svenska företag 32018 tog man in 300 miljoner i kapital i en investeringsrunda som blev klar på några veckor.

– Blockchain är så ofantligt mycket mer än ”växling av kryptovaluta”. För många branscher kommer det att bli närmast en revolution där det finns miljontals kronor att spara och tjäna, säger Sami Rusani, 40, som flyttade från Halmstad till USA för drygt 15 år sedan.

Få saker får mer uppmärksamhet än blockchain-teknologin just nu och många pratar gärna om vad blockchain-teknologin kan komma att betyda för olika branscher.

Svenske entreprenören Sami Rusani och hans amerikanska bolag ShipChain har kommit längre än så. Idag har man två skarpa pilotprojekt igång i USA (ett med Perdue, som omsätter 70 miljarder kronor och är en av Nordamerikas största leverantörer av ekologisk kyckling och spannmål). Första kvartalet 2019 rullar man ut ShipChains helt integrerade system som erbjuder en enhetlig track and trace-lösning och säker dokument- och datahantering. Det hjälper till med att optimera hela försörjnings- och logistikkedjan från det att en produkt lämnar fabriken till att den slutligen hamnar hos kunden.

I ShipChains system optimeras, kontrolleras och ”godkänns” hela transportprocessen av de som har tillgång till den transparenta ShipChain-plattformen. Track and Trace-lösningen omfattar alla varianter för frakt och inkluderar en öppen API-arkitektur som kan integreras med befintlig frakthanteringsprogramvara. Detta minskar även den manuella handpåläggningen vilket minimerar mänskliga misstag som kan bli oerhört kostsamma.

– Här finns miljontals kronor att tjäna och spara, plus att här finns stora vinster i exempelvis miljöpåverkan och kvalitet. Vi har en nära dialog med några av de största svenska aktörerna och vi kommer att kunna spara miljontals kronor bara på att öka kontrollen, optimera transporterna och minska svinnet och de mänskliga misstagen, säger Sami Rusani, som nu är i Sverige och Europa för att starta pilotprojekt och partnerskap med svenska och europeiska produktägare och aktörer inom transport-, logistik och shippingbranschen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>