Digitaliseringen omformar vårt sätt att leva och arbeta.
I centrum för utvecklingen står byggnaderna, husen och fastigheterna.
Det finns stor potential att förenkla och effektivisera så att människor kan röra sig smidigt i och runt dem.
Alla som rör sig i en fastighet måste kunna lita på att den är trygg och säker. Det är här digitala accesslösningar kommer in i bilden.
Uppkopplade, digitala accesslösningar är en grundläggande förutsättning för att kunna bygga mer intelligenta byggnader. Analysföretaget Omdia konstaterar att ”utrustning för passerkontroll fortsätter att spela en avgörande roll när det gäller att få slutanvändarna att överväga en övergång till sammankopplade systemarkitekturer för smarta byggnader”.*
Att byta från mekaniska till digitala accesslösningar kan därför vara avgörande för en framtidsinriktad strategi. Det kan hjälpa organisationer av alla storlekar och typer att arbeta smartare, samarbeta bättre och maximera produktiviteten.
– Byggnaden har en alltmer digital framtid, säger David Moser, Senior Vice President och chef för Digital Access Solutions på ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. Därför är det viktigt för alla typer av organisationer att göra sina accesslösningar redo för vad som väntar.
Men vilka viktiga faktorer bör ingå i beslutsprocessen för en övergång till digital teknik? Följande fem faktorer är avgörande för att säkerställa att en organisation får den bästa lösningen för dem.
Fem strategiska faktorer som påverkar er övergång till digitala accesslösningar
Säkerhet betraktas ibland som en självklarhet. Men i en värld med nya och föränderliga hot mot den fysiska säkerheten bör den aldrig tas för given. Medarbetarna behöver tryggheten i en säker accesslösning för att kunna arbeta produktivt och i lugn och ro. När säkerheten konvergerar och går bortom traditionellt tänkande för fysisk åtkomst och cybersäkerhet kan rätt digital åtkomstlösning göra det möjligt för fastighetsförvaltare att definiera exakt vem som går vart och när, i hela eller delar av fastigheten.
Tillförlitligheten hos alla digitala lösningar har både ekonomiska och säkerhetsmässiga konsekvenser. Robust hårdvara och säker programvara säkerställer till exempel att accesslösningar kräver minimalt underhåll. I specifikationsstadiet bör köparna också ta hänsyn till tredjepartscertifieringar. Det gäller också för gröna byggsystem, oavsett om det gäller digitala lås, elektroniska dörrstängningslösningar eller för efterlevnad av tillträdesbestämmelser på känsliga platser där ytterligare nationella och övernationella bestämmelser kan gälla.
Innovation i valet av lösning innebär inte bara att man väljer det passersystem som har det bredaste utbudet av egenskaper och funktioner. Genom att välja en tillverkare av digitala lösningar som har en lång historia av innovation kan organisationerna dock vara säkra på att deras lösning alltid kommer att förbereda dem för vad som komma skall – inte bara för nuet. Systemen bör omfatta digital öppenhet och anpassningsbarhet vilket i sin tur ger den flexibilitet som verkligen framtidssäkrar accesslösningen.
Bekvämlighet handlar om mycket mer än bara småskaliga besparingar i tid och ansträngning. När anställda, entreprenörer och tillfälliga besökare enkelt kan komma och gå effektiviseras verksamheten för fastighets- och säkerhetsansvariga. Digitaliseringen av accesserna ger en konkret avkastning på investerat kapital som ett företag kan omvandla till en konkurrensfördel. Av denna anledning visade den senaste rapporten om trådlös accesskontroll att den främsta faktorn bakom övergången till mobil digital åtkomst var bekvämlighet**.
Hållbarhet som en entral del bör ingå i alla framtidssäkra digitala lösningar. Motiven handlar om mer än att göra gott och om att ta ansvar som företag. Att införliva hållbarhet i en strategi kan också direkt gynna slutresultatet. Både verksamheten och miljön gynnas av att energiförbrukningen minskas med hjälp av innovationer som teknik för energilagring.
Fördelarna med en digital accesslösning
– På ett nytt huvudkontor för Canal+ nära Paris och medicinska anläggningar i Dubai och Turkiet har digitaliseringen av accesserna gett konkreta fördelar i vardagen, säger David Moser.
– Det finns en beprövad digital lösning som passar historiska byggnader, helt nya hotell och utbildningsanläggningar av alla storlekar och typer. Digitala accesslösningar ger en verklig avkastning på investeringen.
– På en dansk skola, Vejle Friskole, minskade digitaliseringen av tillträdeshanteringen den tid de lade ner på det varje vecka från fem timmar till bara fem minuter. Resultaten kan vara omedelbara och ganska dramatiska!”***
Genom att digitalisera accesshanteringen får fastighetsförvaltaren kraftfulla verktyg direkt i handen. Molninfrastruktur möjliggör fjärrhantering av användare och accesser från en bekväm plats. Integrering av intelligenta sensorer kan bidra till att hantera energi mer effektivt. Inloggningsuppgifter som lagras i en mobiltelefon förenklar och påskyndar processen för att utfärda, ändra och återkalla accesser.
Digital åtkomst för kontor, universitet, sjukhus, hotell, hem och mycket mer
Ett brett utbud av digitala funktioner kan skräddarsys för alla typer av applikationer. Med realtidshantering kan fastighetsförvaltare skapa verifieringskedjor eller omedelbart ändra åtkomsträttigheter för alla dörrar eller användare. I skolor möjliggör online-kontroll i realtid snabb nedstängning i en nödsituation. På sjukhus visar digital åtkomst vem som hade tillgång till läkemedelsförråd eller utrustning.
På Flint Hotel i Österrike integreras programvaran för digital åtkomst med självbetjäningskiosker: Gästerna checkar inDigitaliseringen
hemifrån, går in i receptionen med en pin-kod och får sitt nyckelkort i kiosken. På Münchens historiska Hofbräuhaus arbetar digitala enheter utom synhåll, säkrar dörrar och hanterar åtkomst utan att skada den kulturhistoriskt värdefulla interiören.
Men det finns även exempel på närmare håll. I en svensk region har vardagen för medarbetarna förenklats betydligt. Regionens säkerhetssamordnare berättar:
– Vi använder ett ARX-system från ASSA ABLOY för alla vårdenheter i hela regionen, berättar larm- och säkerhetssamordnaren. Rätt behörigheter lagras på medarbetarnas personliga e-tjänstekort. Medarbetare som behöver röra sig mellan olika vårdenheter behöver inte ha flera passerkort, det räcker med ett.
På batterijätten CTEK har man valt att installera CLIQ Remote från ASSA ABLOY. Nu kan behörigheterna till alla nycklar hanteras från en central dator som kan befinna sig var som helst.
– Vi är ett världsledande bolag i vår bransch, så det är klart att vi väljer säkerhetslösningar från ASSA ABLOY, säger Michael Alenius, fastighetsansvarig på CTEK.
– ASSA ABLOY hjälper er att digitalisera och framtidssäkra tillträdet till nästan alla typer av anläggningar eller byggnader, tillägger David Moser.
– Vårt stora utbud av innovativa, tillförlitliga och bekväma lösningar visar värdet av den digitala övergången och kan skräddarsys för att möta individuella affärsbehov och mål.
– Vi uppmanar alla som funderar på att gå från mekanisk till digital access att först tala med oss. Vi delar gärna med oss av vår expertis för att hjälpa er att fortsätta utvecklas i en föränderlig och digitaliserad värld. Vi kallar det för Digital with confidence.
ASSA ABLOY Opening Solutions Sweden är en del av den skandinaviska regionen i divisionen EMEIA och ingår i ASSA ABLOY-koncernen som är världsledande inom lås- och dörrlösningar som uppfyller slutanvändarnas krav på trygghet, säkerhet och användarvänlighet. Koncernen har c:a 52 000 anställda och en omsättning på drygt 120 miljarder kronor.