Att hantera ökande kostnader, att leva upp till medlemmars högre krav på säkerhet och att inte missa kommande lagförändringar.
SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, tar tempen på vad som engagerar landets föreningar inför det kommande året.
Therese af Jochnick, bolagsjurist på SBC, konstaterar att det inför 2022 inte har varit så många lagförändringar av relevans för bostadsrättsföreningar som trätt i kraft. Men mycket är på gång under året.
– Inför det nya året kunde vi se att lagarna om bostäder inte förändrats lika kraftigt i jämförelse med tidigare år. Däremot är det flera lagar som är under diskussion, vilket innebär att vi troligen kommer se en hel del förändringar framöver. Det kommer därför vara viktigt att hålla koll på vad som händer framåt då en utredning om offentligt pantregister har tillsatts vars förslag ska presenteras vid halvårsskiftet 2022 och en utredning om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden är på remiss just nu, säger Therese af Jochnick, bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum.
Några lagförändringar har dock skett redan den 1 januari i år. Bland annat infördes ett stärkt skydd för hyresgäster. En bestämmelse i hyreslagen har tidigare inneburit att om en hyreslägenhet totalförstörs, i form av exempelvis brand, betyder det också att kontraktet upphör att gälla automatiskt.
Från årsskiftet ska hyresvärden i stället, om det är skäligt, erbjuda hyresgästen ett nytt hyresavtal. Den nya regeln gäller dock endast bostadshyresrätter, inte lokalhyresrätter.
Det har även skett ändringar i bostadsförvaltningslagen som bland annat innebär att hyresnämnden kan förelägga en hyresvärd att åtgärda brister i förvaltningen, snarare än bara brister i en enskild lägenhet. Det sker också en komplettering av lagen om privatuthyrning med en möjlighet att bestämma hyran efter lägenhetens bruksvärde.
Heta ämnen hos landets bostadsrättsföreningar:
- Elpriset
Under stora delar av 2021 har elpriset kontinuerligt slagit nya prisrekord. För att tackla detta ser SBC ett större intresse för att bland annat installera solceller. En annan trendspaning för 2022 är möjligheten till individuell mätning, vilket innebär att uppvärmning och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå.
- Den digitala medlemmen
Om det är något som pandemin har bidragit till är det utvecklingen av digitala tjänster. Vid årsskiftet upphörde den tillfälliga lagen om digitala stämmor. Det finns dock fortfarande digitala möjligheter under 2022. Föreningen kan exempelvis ha en digital stämma om de erbjuder att medlemmarna även har valet att medverka fysiskt. Det går även att ha en renodlad digital stämma om samtliga medlemmar i föreningen samtycker till det.
- Ökad kostnadsmedvetenhet
Intresset för privatekonomiska frågor växer. Det gör att allt fler även intresserar sig för föreningens ekonomi. Det har även blivit tydligt att föreningarnas kostnadsmedvetenhet har ökat. Bland annat genom att förhandlingar tar längre tid och att fler frågar efter offerter.
- Säkerhetsåtgärder i föreningen
Säkerhet och trygghet har ständigt återkommit i topplistor under 2021 över vad svenska folket tycker är viktigt. Det avspeglar sig även i bostadsrättsföreningarna. Under 2022 blir frågor om hur föreningarna kan öka tryggheten för sina medlemmar allt vanligare. SBC har redan sett en ökad efterfrågan av information om hur föreningarna på ett smidigt sätt ska göra området tryggare genom bland annat installering av kameror, säkerhetslås och belysning. Dataskyddsförordningen ställer dock höga krav på en förening som vill kamerabevaka på sin fastighet.