Mobiltelefonen blir nu kontaktlös betalterminal genom Nets och Softpays nya lösning
Hem Teknik Många ekonomiavdelningar missar fördelarna med digitalisering och tekniklösningar

Många ekonomiavdelningar missar fördelarna med digitalisering och tekniklösningar

Publicerat av: Redaktionen

Digitalisering och ny teknik som AI och automatisering väntas bli allt viktigare för framtidens ekonomifunktioner.

Enligt en ny undersökning från PwC menar närmare tre av fyra ekonomichefer att de vill prioritera digitaliseringen av den egna ekonomifunktionen.

Samtidigt är användningen av digitala lösningar och ny teknik fortfarande låg och ekonomicheferna själva avsätter relativt lite tid till digitaliseringsarbetet. Många av cheferna anser också att deras medarbetare har för låga kunskaper inom IT och digitalisering.

73 procent av de medverkande ekonomicheferna uppger att digitaliseringen av den egna funktionen har hög prioritet. Närmare hälften rapporterar till och med att deras digitaliseringsbudget kommer att öka med mellan 10-25 procent under de närmaste tre åren.

– Det här är en positiv utveckling men det finns också en hel del hinder kvar. Den största svårigheten som lyfts fram är bristen på kompetens – både i ledningen och bland medarbetarna. Det näst största hindret som nämns är motstånd från de anställda på grund av rädsla för att förlora sina jobb eller minskad relevans inom företaget, berättar Sara Faskhoody Skärlina, ansvarig för Finance Strategy & Transformation, PwC Sverige. 

Få bolag tar steget till att använda digitalisering och tekniklösningar
Undersökningen visar att enkla verktyg för digitalisering som digital ledningsrapportering och dashboards (instrumentpaneler), är det enda teknikslag som används i någon större utsträckning inom såväl mindre som större bolag. Så kallad RPA-teknik (robotisering och automatisering av processer) hamnar på andraplats, men trots den framskjutna placeringen så är det inte fler än 31 procent som uppger en mycket eller ganska hög användning av den här teknikformen.

Mobiltelefonen blir nu kontaktlös betalterminal genom Nets och Softpays nya lösning

Sara Faskhoody Skärlina

– De största bolagen har kommit längst med tekniksprånget inom ekonomiområdet, men generellt så är potentialen inom digitalisering och automatisering fortfarande outforskad för många. Fler ekonomifunktioner behöver få kunskap om hur data- och tekniklösningar kan hjälpa dem att lösa komplexa utmaningar, kommenterar Sara Faskhoody Skärlina.

Andra tekniker som är kopplade till molnlösningar är än mindre utvecklade. När det gäller de här specifika områdena, så menar endast en tredjedel av CFO:erna att det är sannolikt att bolaget kommer använda AI under de kommande två åren för planering och prognoser.

– Sammanfattningsvis så visar resultaten på en relativt låg kunskap om ny teknik inom ekonomiområdet. Även om medvetenheten och intresset ökar så har många bolag en lång väg kvar när det gäller det som vi kallar för Finance Transformation – digitaliseringens möjligheter till att driva ekonomifunktionen framåt., avslutar Sara Faskhoody Skärlina.

Andra resultat från undersökningen:

  • 90 procent av ekonomicheferna uppger att de strävar mot att förbättra beslutsfattandet genom digitaliseringsinitiativ.
  • Trots ett uttalat fokus på teknikutveckling, så lägger CFO:erna inte mer än 18 procent av sin egen tid på digitaliseringsarbetet.
  • 40 procent av ekonomicheferna anser att deras medarbetare har låga kunskaper inom IT och digitalisering.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>