Den 1 oktober införs tuffare regler mot svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.
Lagskärpningarna välkomnas av hyresvärdarna i Örebro.
– Det är ett viktigt steg för en bättre fungerande hyresmarknad med fler förstahandskontrakt och tryggare boendevillkor, säger Karin Blaxmo, chef för Öbos Uthyrning.
Svarthandel med hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning och uttag av överhyror av andrahandshyresgäster och inneboende har ökat kraftigt på senare år. Problematik som tidigare generellt var begränsad till storstädernas innerstadsområden förekommer i dag i hela landet.
Omfattningen är svår att uppskatta men den illegala handeln med hyreskontrakt beräknas årligen omsätta miljarder. Även den otillåtna andrahandsuthyrningen är utbredd. Sedan 2015 undersöker och utreder Örebrobostäder (ÖBO) missbruk av hyresrätter i beståndet, i synnerhet om det finns misstankar om att de som nyttjar lägenheterna inte är de som står på kontrakten. Arbetet har varit framgångsrikt och varje år har cirka 130 lägenheter frigjorts som istället förmedlats till dem som stått i bostadskön.
Missbruket av hyresrätten skapar inlåsningar och orättvisor på bostadsmarknaden.
Det drabbar såväl enskilda som hyresmarknaden och samhället i stort. De lagändringar som träder i kraft den 1 oktober välkomnas därför av hyresvärdarna.
– Många människor bor i dag med otillåtna och otrygga andrahandskontrakt och tvingas ofta betala alldeles för hög hyra. Vi hoppas att lagskärpningarna leder till att fler hyreslägenheter ska förmedlas till de personer som står i den befintliga bostadskön och därigenom bidra till rättvisare villkor och tryggare boendeförhållanden, säger Karin Blaxmo.
Försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men den 1 oktober sker en straffskärpning med en straffskala som sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år. Det blir också olagligt med otillåten andrahandsuthyrning till för hög hyra och köp av svartkontrakt. Den som betalat pengar för ett hyreskontrakt riskerar böter eller att hamna i fängelse i upp till två år.
– Ur ett rättvise- och trygghetsperspektiv är lagändringarna viktiga och det är bra att det finns en samsyn kring dessa frågor, säger Marcus Johansson i samverkansprojektet Handslag för Örebro mellan Fastighetsägarna MittNord, ÖBO och privata fastighetsägare i Örebro.