Rejlers i partnerskap för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens
Hem Fastigheter Rejlers i partnerskap för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens

Rejlers i partnerskap för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens

Publicerat av: Redaktionen

Rejlers och techbolaget Consigli i Norge har startat ett samarbete för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens.

Den nya lösningen innefattar stöd av digitala ”självprojekterande” ingenjörer och historiska data, vilket erbjuder byggbranschen både ökad produktivitet och sänkta kostnader. 

Under de senaste åren har så kallad BIM-teknik och digitala byggarbetsplatser skapat nya standarder inom bygg- och fastighetsbranschen. Artificiell intelligens tar nu tekniken till en ny nivå, vilket kommer att resultera i bättre byggnader samtidigt som branschen sparar både tid och pengar.

– Dagens sätt att projektera, med mycket manuellt arbete och antaganden, är ineffektivt och innebär en hög risk för misstag. Därför hjälper vi Consigli att ta fram en datadriven projekteringslösning som säkerställer samordning över gränserna mellan tekniska, praktiska och estetiska aspekter av byggnaderna och analyserar sig själv fram till den bästa lösningen, säger Anders Jensen Jåma, chef för digital innovation på Rejlers i Norge.

Det är kostsamt att bygga och digitaliseringen har gett bygg- och fastighetsbranschen helt nya möjligheter att effektivisera genom ny innovativ teknik.

– Med artificiell intelligens kan vi ta fram den bästa lösningen för framtidens byggande. Genom det säkerställer vi ett minimum av energi- och materialanvändning, avfall och vatten, och inte minst de bästa lösningarna för en effektiv användning av de färdiga byggnaderna, säger Janne Aas-Jakobsen, vd för Consigli i Norge.

Rejlers hjälper Consigli att kartlägga data som finns i alla system kopplade till byggbranschen, vilken teknik som finns för att analysera dessa samt var i affärsprocesserna Consigli kan skapa värde. Parallellt har aktörer som Stor-Oslo Eiendom, Entra, JM och GK koncernen bidragit med kunskap och erfarenheter från tidigare projekteringar av fastigheter.

Rejlers i partnerskap för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens

från vänster Anders Jensen Jåma Rejlers och Janne Aas-Jakobsen Consigli

– Rejlers kunskap om byggbranschen och tekniska anläggningar har varit avgörande för att förstå de processer vi ska automatisera. De har en god förståelse för både det tekniska och affärsmässiga, och är samtidigt helt orädda för nya tekniska lösningar, vilket vi sätter stort värde på i samarbetet, säger Janne Aas-Jakobsen.

Consigli erbjuder en molnbaserad plattform för projektering och planering där kunderna gör mycket av förarbetet själva och sedan får hjälp av digitala ”självprojekterande” ingenjörer. Trots detta är Rejlers inte rädd för att göra sig överflödig som rådgivande teknikkonsult.

– Smart användning av ny teknik kommer att förbättra och effektivisera många av de ”tråkiga” uppgifterna. Vi vill lyfta kvaliteten på projekteringen och vårt samarbete med Consigli kommer att resultera i både ny kunskap, bättre byggnader samt mer tid att fördjupa dig i spännande uppgifter, säger Anders Jensen Jåma från Rejlers.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>