TietoEVRY och Riksbanken ingår samarbete kring e-kronapiloten
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning TietoEVRY och Riksbanken ingår samarbete kring e-kronapiloten

TietoEVRY och Riksbanken ingår samarbete kring e-kronapiloten

Publicerat av: Redaktionen

Riksbanken har bjudit in TietoEVRY att delta i den andra fasen av sin pilot för utvecklingen av en e-krona, för att bidra i utvecklingen av ett digitalt och statligt garanterat betalalternativ.

TietoEVRY och Riksbanken ingår samarbete kring e-kronapiloten

Karin Schreil, Sverigechef, TietoEVRY

Riksbanken har givit TietoEVRY i uppdrag att simulera hur banker kan interagera med pilotinfrastrukturen som skapats för e-kronan.

Många av världens centralbanker undersöker just nu hur man ska hantera utmaningen med den minskade kontantanvändningen och den ökade användningen av digitala valutor, som exempelvis kryptovalutor. I Sverige har kontantanvändningen sjunkit kraftigt, medan mobila betalningslösningar som Swish har ökat kraftigt.

Sedan 2017 undersöker Sveriges Riksbank möjligheten att utfärda en e-krona, svenska kronor i digital form tillgängliga för allmänheten, för att komplettera kontanter. Genom att förbättra och utöka användningen av centralbankspengar i digital form blir det möjligt att bättre tillgodose framtida betalbehov, främja innovation och förenkla gränsöverskridande betalningar.

TietoEVRY kommer att delta i nästa steg av pilotprojektet för e-kronan. Tillsammans med Riksbanken och en svensk bank kommer de att simulera hur banker kan interagera med e-kronans infrastruktur. TietoEVRY kommer att utveckla en testprocess för växling av kommersiella pengar till e-kronor och analysera hur detta kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt.

– Vår roll inom den svenska marknaden för betalningsinfrastruktur är väletablerad och TietoEVRY är en naturlig partner för att utforska hur man kan integrera en digital valuta med befintlig bankinfrastruktur. Vi är mycket stolta över att få bidra med vår breda expertis inom mjukvara och teknik för banker och finanssektorn, samt vår djupa förståelse för de nordiska bankernas utmaningar och möjligheter. Vi ser fram emot att möjliggöra resan mot en inkluderande, digital valuta som kommer att öppna upp för innovativa och säkra tjänster, säger Christian Segersven, Chef för Financial Services Solutions och Industry Software på TietoEVRY.

– Vi är glada att kunna bidra till Riksbankens viktiga satsning för att utvärdera införandet av en e-krona. Genom att ta detta steg förstärker Riksbanken Sveriges innovationskultur och position på den globala FinTech-scenen. Detta är också ett stort erkännande för oss och det visar på vårt företags bredd och den viktiga roll vi har i samhället, säger Karin Schreil, Sverigechef, TietoEVRY.

TietoEVRY har en unik position i det nordiska finansiella ekosystemet genom sin breda kundbas av banker och betalningsleverantörer. Mer än 70 procent av alla nordiska banköverföringar går via TietoEVRYs betalningssystem, och företaget arbetar med de ledande mobila betalningslöningarna i Sverige, Norge och Finland. TietoEVRY var det enda nordiska företaget som omnämndes i den senaste IDC Top 25 FinTech-rankningen, och utsågs också till en ledande leverantör av IT och mjukvarutjänster för banker i Norden av ISG Banking Industry Ecosystem-rapporten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>