Hem IT-Finans Trender Smartare applikationer motar den kommande ekonomiska krisen

Smartare applikationer motar den kommande ekonomiska krisen

Publicerat av: Redaktionen

2019 blir ett turbulent år, då det efter tio år av tillväxt finns risk för en ekonomisk kris.

Smartare applikationer motar den kommande ekonomiska krisen 2

Steve Treagust, ansvarig för ekonomilösningar på IFS,

Räddningen finns i tekniklösningar som integrerar strategiska och operativa funktioner.

Här är tre områden som kommer att växa. Steve Treagust, ansvarig för ekonomilösningar på IFS, pekar ut de här tre trenderna som de viktigaste för ekonomiavdelningarna under 2019.

Trend 1: Automatisering av processer innebär en mer strategisk roll

RPA (Robotic Process Automation) innebär att applikationer studerar användare och sedan själva upprepar deras arbete. Användningen av sådana applikationer kommer att öka, vilket ger tid över för strategiskt arbete och pengar över för innovation på ekonomiavdelningarna. 2020 förutspår Steve Treagust att hälften av alla företag kommer att automatisera sina bastransaktioner, antingen med tekniklösningar eller genom att lägga ut arbetet.

Ytterligare en trend är koppla ihop företags ekonomisystem med globala analys- och handelstjänster. Sammantaget ger det upphov till begreppet Internet of Value (IoV), som kommer att bli populärt under 2019. I USA tar det till exempel ofta 3 – 5 dagar att hantera en internationell betalning, med en felmarginalen som överstiger fem procent. Enligt företaget Ripple som skapat kryptovalutan XRP är den årliga globala kostnaden för att hantera internationella betalningar 1,7 biljoner dollar. Det finns en enorm potential för att effektivisera hanteringen. 2019 blir året då integrerade applikationer med AI-funktionalitet bidrar med värde i realtid. IFS Enterprise Operational Intelligence (EOI) som kan hantera stora datavolymer är ett exempel.

Trend 2: Blockkedjetekniken mognar samtidigt som många kryptovalutor försvinner

Bitcoin har gått ner i värde från 20 000 dollar i december 2017, till 4 000 dollar. 2019 kanske blir året då kryptovalutor regleras. I Japan och Sydkorea godkändes kryptovalutor för handel från början, vilket bidragit till deras framgång där. Räkna också med en konsolidering. För närvarande finns det 1 600 olika kryptovalutor. Med strängare reglering kan fler än hälften försvinna under 2019. Spelföretagen är långt framme med kryptovalutor. När de börjar använda vissa kryptovalutor mer kommer andra företag att följa efter.

Blockkedjeteknik handlar inte bara om kryptovalutor och utvecklingen gick snabbt framåt för tekniken under 2018. Ett exempel är att skeppsjätten Maersk lanserade den första IT-lösningen för branschen byggd på blockkedjeteknik, tillsammans med IBM. 94 stora organisationer, till exempel fler än 20 företag som driver hamnar och terminaler, anslöt sig, liksom tullverk i länder som Nederländerna, Australien och Singapore. De kan interagera i realtid, med sensordata om till exempel containervikter, samt använda gemensamma regelverk och processer. Under 2019 kommer fler blockkedjelösningar i bruk, till exempel för att hantera distribution.

Trend 3: Företag med AI-klara strategiska system klarar en kommande kris bäst

Efter tio år av tillväxt höjs allt fler röster om en kommande tillbakagång under slutet av 2019. Sedan den förra krisen 2008 har mycket förändrats. Algoritmbaserad höghastighetshandel är mycket vanligare, i USA står den för 70 procent av handelsvolymen. Och olika marknaden över hela världen är mycket mer sammankopplade i dag. Strategiska tekniklösningar ger bättre möjligheter att förutsäga problem, och till och med att tjäna på dem. Integration mellan operativa och strategiska funktioner, med kopplingar till olika marknader och beslutsstöd, ger möjlighet till snabb anpassning till det som sker.

2017 hade bara mellan 20 och 30 procent av världens företag processer för riskhantering. Många företag kommer att börja använda AI-baserade lösningar för riskhantering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>