Hem Livstil Smart och individualiserad mobilitet – Audi på CES 2020

Smart och individualiserad mobilitet – Audi på CES 2020

Publicerat av: Redaktionen

Audi är på plats under Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas och visar upp både futuristiska visionsbilar för morgondagens mobilitet och teknik som är redo för serieproduktion.

Smart och individualiserad mobilitet - Audi på CES 2020 4I den smarta självkörande citybilen AI:ME styrs den digitala OLED-skärmen med eye-tracking och LED-strålkastarnas mikroprojektorer kommunicerar med omgivningen. Mässan pågår den 7-10:e januari.

Sätt dig i bilen och lämna storstadsstressen. Den eldrivna citybilen Audi AI:ME är en vision om morgondagens självkörande bil för megastäder, helt uppkopplad och planerad för avkoppling och underhållning. Tack vare intelligent teknik lär den känna sina passagerare och anpassar sig efter deras behov. Den stora tredimensionella OLED-skärmen styrs med hjälp av eye-tracking. Genom att titta på vissa ikoner kan passageraren t.ex. beställa hem mat som levereras samtidigt som bilen beräknas nå hemmet med hjälp av navigationssystemet. Den som önskar kan dessutom få en avkopplande naturupplevelse.

Under CES visar Audi bl.a. en virtuell flygning över bergslandskap med VR-glasögon, där det virtuella innehållet anpassas till bilens rörelser i realtid.

Head-up med 3D-teknik och transparent display för filmvisning

Audi visar även upp en ny typ av head-up display med 3D-teknik som utvecklats tillsammans med Samsung. Fördelen är att navigationspilen upplevs på 8-10 meters avstånd och i vissa situationer på över 70 meter vilket gör att ögat inte behöver fokusera om. Precis som med 3D-TV skapas två vyer av varje bild: en pixel för det vänstra ögat och ett annat för det högra ögat.

Audi arbetar även på ett helt nytt koncept som kallas ”Display on demand” till framtidens självkörande bilar. Den digitala skärmen är 15 cm hög, 122 cm bred och delvis gömd i instrumentpanelen. För att göra den flexibel har den två lager: en transparent OLED skärm och ett svart lager som ökar kontrasten. Fördelen är ytan som inte används förblir transparent och ger obehindrad sikt över vägen. Om en film skall visas kan skärmen hissas upp med 25,5 cm vilket gör att filmen kan visas i 16:9 format på en 21”-skärm.

Eldrivna och intelligent uppkopplade

Audi visar inte bara framtidsvisioner. Dagens Audi-modeller har redan avancerad uppkoppling. Den nya 3:e generationen av den modulära infotainmentplattformen, eller MIB 3, har en huvudprocessor som jobbar tio gånger snabbare än den tidigare generationen. Under CES 2020 presenteras Audi Intelligence Experience med självlärande teknik som gör att bilens funktioner automatiskt anpassar sig efter passagerarnas vanor. Redan idag finns det självlärande funktioner i nuvarande navigationssystem som sparar vanliga resmål, länkar dem med datum, tid och aktuell trafiksituation och föreslår vägval utifrån informationen. I framtiden kommer ännu fler funktioner automatiskt anpassa sig efter preferenser och körstil.

Under CES visas även elbilen Audi e-tron Sportback med digitala matrix-strålkastare som kan projicera ljus på vägen likt en videoprojektor. Tekniken kallas DMD och hjärtat är ett litet chip som består av ca en miljon mikrospeglar som kan tiltas upp till 5000 gånger per sekund. De digitala strålkastarna skapar en digital ljusmatta som bl.a. visar var bilen befinner sig och signalerar filbyte, vilket gör det tydligt för omgivningen och ökar säkerheten. Tekniken introduceras under sommaren 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>