Så mycket dyrare blir bolånet efter räntehöjningen
Hem FINANSRÖST Så mycket dyrare kan bolånet bli efter räntehöjningen

Så mycket dyrare kan bolånet bli efter räntehöjningen

Publicerat av: Redaktionen

Riksbanken höjde styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50%.

Många med bolån kan förvänta sig att det direkt blivit flera tusenlappar dyrare att bo och räntehöjningarna ser ut att fortsätta även under nästa år.

Att Riksbanken skulle höja styrräntan kom knappast som en överraskning för någon. En familj med bolån på tre miljoner kan förvänta sig en stigande månadskostnad med 1 875 kr och uppskattningsvis 2 500 kr i början av nästa år då fler höjningar väntar. På grund av stora prisuppgångar de senaste åren så sitter många med stora bolån och ska dessutom hantera ökande kostnader för drivmedel, livsmedel och el. Siffrorna avser före ränteavdrag.

Styrräntan påverkar bankernas upplåningskostnad, alltså bankens kostnad att låna pengar, sedan lägger banken på sin marginal och lånar ut pengarna till dig. Storbankernas marginaler på bolån är stora och de tjänar mycket pengar på ditt bolån.

Så mycket dyrare blir bolånet efter räntehöjningen– Det kommer bli betydligt dyrare att bo eftersom många hushåll har rörlig ränta. Nu kan alltså nu vara ett bra tillfälle att se över var man har sitt bolån och om man är nöjd med sin bank.

-När man jämför snitträntor är det viktigt att jämföra över längre tidsperioder, inte bara vem som erbjuder lägst ränta just nu eftersom det kan svänga, säger Dag Wardeus, medgrundare på Hypoteket.

Är du inte nöjd med din ränta så byt bank
Något som många inte vet är att det är enkelt att byta bank, du behöver bara flytta ditt bolån och kan behålla bankens andra tjänster om du vill, även om det ofta finns bättre alternativ även där. Att flytta bolånet från en storbank lönar sig för de flesta. En bolånekund som flyttat sitt bolån från en storbank till exempelvis utmanaren Hypoteket har i genomsnitt fått 0,3 procentenheter lägre ränta. Med ett bolån på tre miljoner kronor blir besparingen 750 kr i månaden eller 9 000 kr varje år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>