En Biometrisk lösning som har potential att förändra vårt sätt att se på och hantera säkerhetsrelaterade frågor.
Vi har under flera år besökt event och deltagit i tekniska genomgångar för otaliga nyheter och tekniska lösningar både sett till hårda och mjuka delar. Detta både i Sverige men framför allt utanför landets gränser och trots att vi i de flesta fall får se och uppleva intressanta lösningar så är det inte allt för ofta som vi verkligen känner att detta är något som på ett eller annat sätt kommer att förändra hur vi jobbar. Men så under FWTs (Fujitsu World Tour) stopp i Stockholm i slutet av April så kom så ett av dessa sällsynta tillfällen – när vi fick se en teknik som i alla led har potential att förändra hur vi ser på och använder oss av validering och säkerhet inom i princip alla områden. Lösningen som vi pratat om är PalmSecure och detta är onekligen nästa steg inom biometrisk validering.
Enklare och med högre säkerhet
Grunden i PalmSecure är en IR läsare vilken kan ha varierande storlek och konstruktion. Grunden i denna biometriska läsare är dock den samma för alla delar då den läser av våra vener i handen. Detta har flera fördelar. För det fösta så behöver vi aldrig röra enheten utan avskanningen sker på ett par centimeters höjd. Detta gör att vi aldrig kommit i ett läge där bakterier med mera kan spridas från individ till individ vilket kan hända med fingertrycksläsare. Nästa fördel gentemot den sistnämnda är att vi inte behöver fundera på om vårt finger är fuktigt, kladdigt eller något annat som förhindrar en identifiering. Med PalmSecure kan vi till och med i flera använda tunnare gummihandskar och få en korrekt avläsning. Detta skapar unika möjligheter inom exempelvis vården där en steril miljö många gånger är ett måste. Vi tänker hör som exempel på läkare som under en operation behöver komma åt vissa journaler eller bilder som bara han/hon har tillgång till. Med PalmSecure är detta löst på ett ögonblick och dyrbar tid som kan vara livsavgörande sparas in. Tekniken här är inte helt färdigutvecklad men Fujitsu är på god väg.
Tittar vi till säkerheten så är denna lösning betydligt säkrare jämfört med Irisavläsning vilket i sin tur är betydligt säkrare jämfört med fingertrycksavläsning så PalmSecure erbjuder utan tvekan en av de absolut säkraste lösningarna som finns i skrivandes stund, sett till biometrisk validering. Tekniken är dessutom baserad på så sätt att den känner av de pulseringar eller flöden som finns inne i handen vilket gör att vi inte ens kan ”hugga” av en hand och använda denna. Till detta ska vi sedan även tillägga att valideringen i sig är extremt snabb och betydligt mer korrekt än någon annan lösning som vi testat.
Valideringsbehov
Just hastigheten och precisionen är extra viktig vid lägen då tiden kan vara av avgörande betydelse. För att lyfta fram ett par exempel på detta så har vi först inom tullen. Om vi tänker oss USA eller andra länder där såväl kontrollen som belastningen är extra hög och alla besökare ska skanna av sina fingrar. Med PalmSecure tekniken så skulle tiden för en kontroll kunna minskas med flera hundra procent samtidigt som precisionen blir högre och den eventuella smittrisken minimeras.
Ett annat exempel som redan används är på fotbollsarenor. Genom att logga kända eller tidigare huliganer så kan man redan i porten kontrollera alla personer, utan att behöva tappa insläpps tempo. Dessutom så slipper personalen i fråga argumentera med respektive person då det här är ett slutet IT-system som släpper in eller blockerar besökarna.
Betalning
Nästa stora område är såklart allt som har med pengar att göra. Tänk bara om vi hade kunna byta ut samtliga bankomater mot en PalmSecure lösning. Även här ser vi den hygieniska vinningen men framför allt så behöver de personer med lite sämre minne aldrig mer komma ihåg sin kod. Detta här även en större betydelse än vi kanske tänker på i första skedet då vi med allt fler koder och inloggningar i allt större grad tenderar att välja samma kod till flera platser, vilket i förlängningen kan innebära att om en person kommer över en kod så kan han/hon få access till väldigt mycket information. Denna risk elimineras här helt. Lägger vi sedan till ett minskat underhållskrav på bankomater då antalet slitagepunkter minskar så borde detta byta ske NU.
Detsamma gäller även alla andra platser där vi betalar och validerar våra kort med en kod såsom bensinmackar, affärer, i taxi med mera. Faktum är att det redan har inletts ett försök med att koppla handen mot betalningslösningar. Detta har gjorts på en skola i Lund där elever, efter att ha beställt maten, enbart skannar av handen för att betala.
Till allt
Vi har berört några tydliga användningsområden men faktum är att tekniken går mycket längre än så och det finns knappt några områden som inte skulle dra fördel av PalmSecure. Föreställ dig på företag där du väljer att skriva ut ett dokument utan att behöva fungera på vart det kommer. När du sedan kommer till en skrivare, håller du handen över läsare och utskriften kommer dit. Eller låt oss säga att du ska delta i en videokonferens. Du behöver inte längre komma ihåg inloggning eller sitta på en specifik plats. Bara sätt dig vid första enhet med rätt utrustning och logga in med handen, resten sköts bakom kulisserna. Detsamma kan användas för att komma åt data från olika enheter som servrar eller IoT enheter. Dessa kan vara helt låsta eller konfigureras att bara tillåta viss kommunikation fram tills ett ”rätt” hand loggar in.
För vi tankarna vidare så kommer vi att tänka på alla nycklar, taggar eller koder som figurerar överallt. Med en PalmSecure så behöver vi inte längre byta koder på ytterdörrar vi behöver inte vara orolig att nycklar ska komma på avig väger och framför allt så kan vi med lösningen även underlätta för handikappade. Istället för att ha en dörröppnare som alla använder och den slits ut i förtid kan vi med hjälp av handen se till att den bara används när den behövs.
- Vi har faktiskt jobbat med tekniken i cirka tio år sedan det första intresset väcktes i Japan. Det primära intresset var direkt kopplat till bankvärden och uttagsautomater men i samband med 9/11 så blev fokus mer riktat mot säkerhet. Att PalmSecure inte nått snabbare ut i världen handlar sedan om att alla länder har sina egna lagar och regelverk för hur biometrisk data får lagras och användas men spridningen av tekniken växer faktiskt med cirka 20 procent per år och detta inom mer eller minder alla områden, säger Thomas Bergs, Ansvarig chef för Security Solutions.
Ytterligare nivåer
För de företag eller organisationer som vill har ännu högre säkerhet så går det såklart även att konfigurera PalmSecure som en del i en två- eller flervägsvalidering. Detta gör att tekniken kan kombineras med säkerhetstaggar, nycklar, koder eller annan lösning.
Att Fujitsu verkligen tror på sin teknik kan vi även se när vi granskar företagets senaste produkter. Vi finner nämligen PalmSecure i mer eller minde alla av Fujitsus nyare produkter med allt från arbetsstationer till bärbara och SFF enheter. Dessutom kommer lösningen som fristående enhet med USB anslutning vilket gör det möjligt för oss att integrera lösningen även på tredjeparts hårdvara.