[PÅ STAN MED] En jordnära man med höga ambitioner, stort engagemang och fullt fokus på kunden.
Många känner till grundera kring förtaget Red Hat som var det första företag som jobbar med programvara baserad på öppen källkod som börsintroducerats vilket skedde redan 1999. Red Hat som grundades för 25 år sedan av Bob Young är idag ett multinationellt företag som är ledande aktör inom mer eller mindre allt som rör öppen källkod.
Under en varm sommardag fick IT-Finans möjlighet att träffa Red Hats chef för Norden och Baltikum, Johan Fredriksson för en lunch på vackert belägna Park Hermina i Kalmar, en restaurang som drivs av bland annat Robert Gustavsson och som är placerad mitt i Kalmar stadspark med utsikt över slott och omgivande vatten.
Gammal räv i nytt bo
Trots att Johan är förhållandevis ny på sin nuvarande post som han tillträdde i slutet av 2016 när han tog över efter kollegan Jimmy Sköldberg så har han varit med på Red Hats resa i Sverige i olika roller allt sedan 2006 så det är få om ens några delar som Johan inte känner till om bolagets resa.
– Man kan säga att jag varit med på hela Red Hats resa sedan etableringen i Sverige och har under dessa cirka tolv år varit involverad i det mesta. Det som gör detta unikt är däremot inte tiden som jag jobbat här utan glädjen att gå till jobbet varje dag vilket jag skulle vilka säga är unikt. Nu finns så klart bättre och sämre dagar som med allting men den grundläggande arbetsglädjen har alltid funnits här, berättar Johan.
– En stor del i denna glädje finns i företagets kultur, en kultur där alla värnar om varandra och där vi nästan är mer som en stor familj snarare än ett toppstyrt multinationellt bolag. Det är till och med så att jag kan ringa vår CEO eller någon annan i ledningsgruppen för att diskutera en tanke eller där vi när vi träffas kan ta tunnelbana eller likande på vad som kan ses om mer en kompisnivå.
– Just denna grund gör även att vi har närmare och snabbare till beslut, vi har inte långa processer för varje liten del. Dessutom så är företaget enormt lyhörda gällande personalens tankar samt att vi i alla lägen har en öppen dialog där alla vet vart vi ska vilket skapar en harmoni och trygghet.
Öppen källkod är grunden för allt
Som nämnts ovan så baseras allt Red Hat gör på en öppen källkod vilket även avspeglar sig på de nya tjänster och lösningar som lanserats under åren. För oavsett om en del utvecklas in-house eller kommer från någon av de olika uppköp som Red Hat gjort under åren, så göra alltid programmen om för att dels till fullo integrera med övriga produktportföljen men framför allt för att koden ska vara helt öppen.
– Vi har under åren sett väldigt olika inställning till den öppna källkoden som för många traditionella programföretag setts som ett stort hot, framför allt under våra första år. Men med tiden som gått har den öppna standarden och källkoden blivit allt mer accepterad och kanske även mer ”rumsren”. Sedan ska vi även vara ärliga att säga att inställningen både har och fortfarande varierar mellan olika regioner och länder och i ett Land som Finland har det, mycket tack vare Linux grundare, alltid varit mer legitim.
– Det är även grunden i den öppna källkoden som ibland kan göra att en produkt eller tjänst inte lanseras direkt i samband med ett uppköp då den första måste modifieras. En annan viktig del gällande de förvärv som Red Hat gör och som lite angränsar till det vi pratade om nyss är vi oftast söker efter mindre tekniska lösningar där företagen inte har så stor personalstock, nu finns såklart även här undantag men grunden är denna och detta för att just kunna behålla Red Hat andan och den mer familjära känslan.
– För dig som inte har riktigt full koll på vad öppen källkod och även den öppna organisationen i sig så rekommenderar jag att ni besöker https://opensource.com/open-organization och här läser mer, berättar Johan.
Fortsatt expansion och kundfokus
Allt sedan starten så har Red Hat haft en kontinuerlig tillväxt både globalt och på lokal nivå och då inte minst i norden. I Sverige så finns huvudkontoret i Kista Science Tower men företaget är även representerade i övriga nordiska länder vilket bland annat märks när Red Hat Forum, som är en fullspäckad dag där man sammanfattar det bästa från det årliga globala Eventet Red Hat Summit och sedan adderar en lokal touch, under september månad hålls i Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors och Oslo.
– Vi bodde under flera år i Stockholm men har sedan en tid flyttat hem till Örebro igen. Det är en lagom stor stad som passar oss som familj och våra intressen med i första hand segling som gemensam nämnare. När man reser och jobbar så pass aktivt som jag gör så är det skönt att kunna dra sig undan och bara fokusera på familjen och ladda batterierna vilket är betydligt lättare i Örebro jämfört med Stockholm.
– Sedan så har de flesta chefer eller ledare olika ledarstilar och visioner. Torts att vi är ett globalt företag med gemensamma mål så har jag enorm flexibilitet att nå dessa på mitt sätt och här tror jag att jag skiljer mig en del mot många andra. Jag har ett mycket högt personligt engagemang i allt som jag gör och förväntar mig även detsamma från mina kollegor. Genom detta arbetssätt så släpper jag även mycket av ansvarsbiten till just mina närmaste kollegor. För genom att bygga ett ömsesidigt förtroende så har jag märkt att vi fungerar bäst. Detta gör även att min roll delvis blir mer av en engagerande och entusiasmerande roll där jag ska se till att hålla humör och drivkraft på topp i alla lägen.
– Om vi sedan tar det hela ett steg längre och även inkluderar Red Hats familjära kultur så blir detta även ett naturligt sätt att driva upp och förankra engagemanget och på så sätt driva resultatet för våra kunder och oss i positiv riktning. Vi gör ju inte bara vårt jobb för att vi vill och trivs med det utan även för att bonusen blir mer engagerade medarbetare och bättre resultat för alla i alla led så det bildas en mycket positiv spiral som är snudd på unik.
– Nu är det inte så att jag är någon superman som alltid har bra dagar utan precis som alla andra så har även jag mindre glada dagar och det är i dessa lägen som jag hittar en av mina styrkor. De dagar när jag känner att allt är lite surare så brukar jag tänka på och föreställa mig Musse Pigg. På samtliga Disney värdar runt om så möts besökarna av just Musse Pigg som med ett leende och glatt välkomnande gör starten på våra besök så bra de bara kan bli. Jag brukar tänka på hur det skulle se ut om Musse en dag var sur, om han inte vinkade till alla och vara vände ryggen och surade, det skulle helt enkelt inte fungera och på samma sätt är jag. När jag lyfter fram denna Musse-bild i huvudet så släpper de negativa eller jobbiga tankarna och jag blir återigen mig själv.
Detta är även något som direkt slår oss under vårt möte. Johan är lite av den optimala ledaren och motivatorn eller drivkraften som med ett glatt humör, en mycket bred kunskapsportfölj och extremt socialt engagemang verkligen lyckas förmedla sitt budskap och göra detta intressant och begripligt oavsett om det handlar om företagets utveckling och expansion eller om familjens strapatser inom seglingen vilket är en svår balansgång som är få förunnat.
Lever som han lär
Red Hat är på många sett ett företag som leder utvecklingen och hela tiden ligger aningen före marknaden i helhet och detta är även något som vi skulle säga passar in på Johan som person. För att ta ett exempel på detta, som flera av oss borde följa efter, finner vi när vi kommer till val av transportmedel. Johan med familj kör privat en eldriven bil för att minimera påverkan på miljön. När han sedan reser så är han med i en av de större bilpolerna som finns där flera användare delar på tillgängliga bilar.
– Då jag reser oerhört mycket till olika platser så känns det inte rätt att ha en separat bil som till stora delar bara skulle stå på en parkeringsplats och vänta. Med bilpolen så optimeras bilarnas användning och då de hanteras av lite större bolag så sköts alla delar som service med mera från företaget i sig och allt jag behöver göra är att boka i min app eller på nätet vilket sparar mig enormt mycket tid, tid som jag kan lägga på det som är viktigt för mig, avslutar Johan.
IT-Finans kommer med garanti får flera möjligheter att återkomma till såväl Red Hat och Johan Fredriksson, för trots sina 12 år på plats så känns det som att det kommer att bli minst 12 år till för Johan symboliserar verkligen lite av hela Red Hat nedkokad till en person, en person som kommer att göra underverk på den nordiska marknaden.
Namn; Johan Fredriksson
Ålder; 46 år
Bor; Örebro
Familj; Fru och 3 barn; 13,15 & 17
Intressen; Segling och familjen
Gillar; Engagemang
Ogillar; motsatsen
Antal uppkopplade enheter; Totalt sett blir det nog över 100
Kommande Resa; Paris på affärsresa
Senast lästa bok; Jack Reacher