Blandade team en framgångsfaktor hos startups
Hem STARTUP Blandade team en framgångsfaktor hos startups

Blandade team en framgångsfaktor hos startups

Publicerat av: Redaktionen

Lika villkor och en bra mix av män och kvinnor skapar starkare företag.

Blandade team en framgångsfaktor hos startups

Erica Markusson, affärsrådgivare inom finansiering på BizMaker

BizMaker såg under 2020 en större andel blandade team bland startups – och dessutom fick dessa team en större del av finansieringen än tidigare.

– Blandade team är en stor styrka, de skapar trygghet och resulterar i ökad jämställdhet och mångfald, säger Erica Markusson, affärsrådgivare inom finansiering på BizMaker.

Under föregående år la det regionala innovationsbolaget extra mycket fokus på personsammansättningen i de startups som antas till BizMakers olika program, ett arbete som gett tydlig effekt.

– Vi ser också att blandade team fick en större andel av finansieringen. Det är något som vi verkligen vill ta fasta på. Genom att lyfta värdet av team som är kompletterande och normkreativa borde vi på sikt se ringar på vattnet även i snedrepresenterade branscher.

BizMaker har sedan flera år tillbaka arbetat medvetet och aktivt med intern och extern kommunikation, satsat på kompetensmatchning och styrelsekompetens samt använt sig av olika skattningsverktyg för att identifiera utmaningar hos startups. 2020 intensifierades arbetet ytterligare – med extra fokus på team.

2020 var andelen blandade team 24 procent av de startups som fick någon form av finansieringen, att jämföra med 2019 då siffran låg på 19 procent.

En anledning till förändringarna, menar Erica Markusson, är att bilden av företagare och startups förändras.

– Vi försöker ständigt utmana bilden av en företagare. Vem är det och vad ser man framför sig? Vi arbetar medvetet med att synliggöra de inre förmågorna och egenskaperna i stället för de yttre. Det är lätt att döma någon som kommer in med blåställ, men det yttre signalerar inte alltid vilken idé och verksamhet som pågår innanför. Kan vi visa en mer nyanserad bild av vad som skapar framgång bidrar vi till underlättar vi för fler blandade team och i förlängningen mer jämställt företagande.

När det gäller startups läggs inledningsvis stort fokus på kompetens. Vad som finns och vad som saknas för att skapa en långsiktig och hållbar verksamhetsidé.

– I en startup är det viktigt att grundaren funderar på vem som kompletterar mig och vilka behov jag har. Vi på BizMaker hjälper till med olika verktyg, bland annat värdeskapande samtal, för att komma vidare i en långsiktig relation. Många av de vanliga fallgroparna kan undvikas genom att göra rätt från början, säger Erica Markusson.

BizMaker har de senaste åren nått målsättning om jämställd representation, inom ramarna för 40/60. Målet omfattar jämställd representation bland BizMakers medarbetare, men också bland ägare och team i de i startups som antas i de olika programmen.

– Bryter vi ned det på enskilda program har vi har en snedfördelning, framförallt inom våra acceleratorer. Där har vi en utmaning framför oss där våra rådgivares arbete med jämställda team är en framgångsfaktor.

Under 2021 kommer BizMaker att fortsätta arbetet, och bland annat införa nya verktyg för teamutveckling.

– Under 2021 lanserar vi arbetet med verktyget STEP som tagits fram för Sveriges inkubatorer. Vi ligger även i startgroparna för att få på plats ett ängelinvesteringsbolag där ambitionen är att minst 25 procent av investerarna är kvinnor, avslutar Erica Markusson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>