[FINANSPARTNER] Nutanix som är en ledande aktör inom molnlösningar för företag tar ytterligare ett steg med ett samarbete med Amazon Web Services.
Nyligen gjordes Nutanix Clusters tillgängliga på Amazons molnplattform. Närmare bestämt på instanser av typen ”bare metal” på Amazons Elastic Compute Cloud (EC2). Alltså på ”rena” servrar som görs tillgängliga i molnet.
Det här innebär enkelt uttryckt att det blir enklare att bygga IT-miljöer som körs både på ett privat moln i ett lokalt datacenter och på en publik molnplattform, det som kallas hybridmoln.
Skälen att bygga hybridmoln är flera, de främsta torde vara flexibilitet och skalbarhet, vilket ofta är två sätt att uttrycka samma sak. Men flexibilitet innebär inte bara möjligheter att hantera ökad och minskad belastning. Det handlar också om att kunna fördela olika IT-uppgifter på olika typer av infrastruktur, av både tekniska och kostnadsmässiga skäl.
– Det här innebär en och samma upplevelse oberoende av var driften körs, det ser likadant ut, förklarar Joel Lindberg, teknikchef på Nutanix i Sverige.
I de flesta fall kör företag flera kluster, alltså samlingar av servrar som hanteras som en enhet, även om det händer att all drift samlas i ett enda kluster. Det går både att att fördela olika kluster på olika typer av moln och att dela upp driften av ett kluster.
En poäng med sådana här lösningar är att det går att flytta last mellan olika typer av moln. Görs det i praktiken?
– Det är snarare så att man startar nya instanser när det behövs, vilket kan göras på valfritt ställe. Poängen är att komplexiteten minskas och att IT-avdelningen snabbt kan uppfylla verksamhetens behov, säger Joel Lindberg.
Vad gäller betalningen är det ingen skillnad för Nutanix del, en licens kan utnyttjas på valfritt ställe och flyttas runt. Varianter som att betala löpande och att förbetala för kapacitet kan användas. Till det tillkommer betalningen till Amazons för dess hårdvara.
– Till skillnad från exempelvis VMware behöver inte våra kunder betala på nytt för licenser om de vill använda en annan typ av infrastruktur.
Joel Lindberg berättar att det är vanligt att kunder frågar efter den typ av flexibilitet som lösningen för Amazons molnplattform innebär.
– Det kan till exempel handla om att ett företag vill etablera sig i nya länder, som Australien eller i Asien, och att det blir smidigast att välja en molnlösning då. Man kan utnyttja lokala resurser, men ändå ha en central hantering.
Vad innebär allt det här för återförsäljare och andra i kanalen?
– Kunderna kan köpa Nutanix lösningar på olika sätt, vilket ger nya möjligheter för återförsäljare. Men det innebär inte någon skillnad i själva hanteringen för återförsäljare.
En stor fördel är att återförsäljare blir mindre påverkade av problem med hårdvaruleveranser. Om en kund behöver ökad kapacitet snabbt slipper man vänta på leverans och installation av servrar, utan kan istället välja en molnlösning för att komma i gång snabbt.
– En möjlig strategi är att köra i gång på Amazons molnplattform, för att snabbt få ut ett värde från investeringen, och sedan flytta driften till ett eget datacenter.