Skellefteåföretaget Mindforce Game Labs affärsidé är att hjälpa människor att förbättra hälsan med hjälp av mobilspel och appar.
I sitt arbete som forskare ledde professor Emma Lundberg ett banbrytande vetenskapsprojekt som utnyttjade ett datorspel för att rekrytera deltagare i ett forskningsprojekt.
Projektet var enormt framgångsrikt och fick Emma att förstå kraften i dataspel och deras förmåga att motivera, engagera och utbilda människor. Hon fortsatte med att utveckla ett antal innovativa idéer hur man kombinerar hälsa, artificiell intelligens (AI) och spel som ligger som grunden för Mindforce Game Lab. Bolagets affärsidé är alltså att utveckla mobila spel och appar med integrerade AI-lösningar som hjälper människor att förändra sitt beteende och uppnå bättre hälsa.
Runt Emma formades ett team där IT-entreprenören Anders Tånger tillsammans med David Eriksson från skellefteåbyrån North Kingdom och Mikael Emtinger ingick. Mindforce Game Lab startades 2017 och har sedan dess jobbat med att utveckla sina tjänster i nära samarbete med potentiella kunder.
Nu är den första applikationen klar, ”Fig a Playtient Journey”, ett spel som ska hjälpa unga människor som lider av depression och bipolär sjukdom att med hjälp av olika utmaningar fullfölja sin medicinering under de 100 första dagarna. I den gruppen är det bara 25-30 procent som tar sin medicin så som de ska och det hoppas Mindforce kunna påverka. Tanken är att spelet ska certifieras som en medicinteknisk produkt utifrån Läkemedelsverkets krav och framöver finns planer på att släppa fler spel.
Bland Mindforce investerare finns Mathias Uhlén, en profil inom life science och som är övergripande ansvarig för The Human Protein Atlas-projektet på KTH, riskkapitalbolaget Partnerinvest Norr och entreprenören Petter Mikaelsson som har grundat verkstadsbolaget Repay och driver entreprenörsskolan No plan B. Norrlandsfonden deltar med finansiering via konvertibler.
– Mindforce Gamelab är ett mycket intressant bolag som inte verkar på den traditionella spelmarknaden, men som använder mycket av det bästa från spelutvecklingsbranschen för att utveckla produkter inom lifescience. Jag ser fram emot att följa deras resa inom denna spännande bransch, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.