Mer kraft och teknik i nya MINI John Cooper Works Clubman och MINI John Cooper Works Countryman

Genom MINIs 60-åriga historia finns det några modeller som alltid har tilltalat MINI-fansen lite extra.

Mer kraft och teknik i nya MINI John Cooper Works Clubman och MINI John Cooper Works Countryman 1Gemensamt för dom är att alla bär modellbeteckningen “John Cooper Works”.

Nu uppgraderas de två fyrhjulsdrivna modellerna, MINI John Cooper Works Clubman och MINI John Cooper Works Countryman, med ännu mer sportiga egenskaper och hela 306 hk under huven.

Genom motorsportlegenden John Cooper, hittade MINI sin väg till racerbanan tidigt, med stor framgång.

De sportigaste MINI-moddellerna bär fortfarande legendens namn i modellnamnen “Cooper S” och “John Cooper Works”. Nu väntar ett nytt kapitel.

– Medan MINI Clubman-modellen är en kompakt storlastare med sina särpräglade sex dörrar, är Countryman en lika kompakt och samtidigt rymlig crossover SUV. Med de nya John Cooper Works-versionerna blir de 60-åriga MINI:s två största och fyrhjulsdrivna modeller mer sportiga än någonsin, säger Lina Strand, Product Manager MINI Northern Europe.

Mer kraft och teknik

En ny fyrcylindrig motor på två liter sitter i båda nya modellerna och är den mest kraftfulla motorn i MINI:s 60-åriga historia. Jämfört med tidigare modeller ökar effekten med 75 hk och 100 Nm. Det ger en ny effekt på 306 hk och 450 Nm mellan 1750-4500 v/min. I kombination med den nya 8-växlade automatiska växellådan och ALL4-differentialen på framaxeln, accelereras 0-100 km/h på bara 4,9 sekunder respektive 5,1 sekunder för MINI John Cooper Works Clubman och MINI John Cooper Works Countryman. Det betyder en förbättring på 1,4 respektive 1,5 sekunder i det välkända sprinttestet.

Chassit, stötdämpare, bromssystem, avgassystem (med bensinpartikelfilter) och fyrhjulsdrift har också optimerats ytterligare för att garantera maximal underhållning bakom ratten och säkerheten på vägen.

Speciella detaljer

Både utsidan och inredningen i de två uppgraderade John Cooper Works-modellerna har nya och säregna drag. Två av de mest synliga detaljerna är de nya LED-strålkastarna med Matrix-funktion när helljuset aktiveras och LED-lyktorna bak med Union Jack som ljussignatur. Den sportiga interiören karaktäriseras av sportstolarna med integrerade huvudstöd, antracit innertak och detaljerna på ratt och växelspak.

Produktionsstart i juli

Nya MINI John Cooper Works Clubman och MINI John Cooper Works Countryman börjar att produceras i juli. Priserna är i dagsläget inte fastställda men försäljningen beräknas att starta i juni. Nu är MINI John Cooper Works-familjen komplett igen. De två andra versionerna, MINI John Cooper Works 3-dörrar & Cabriolet uppdaterades tidigare i år. Till skillnad från sina större syskon har dessa modeller framhjulsdrift och hela 231 hk.

Mer att vänta

De två nya MINI John Cooper Works-modellerna är bara några av de senaste nyheterna som MINI kommer att erbjuda. Senare i år lanseras den första helelektriska MINIn med namnet MINI Cooper S E. Nästa år kommer MINI John Cooper Works GP, som kommer att bli den snabbaste MINI-modellen någonsin.