Majoriteten av svenska företags säkerhetslösningar riskerar hindra omställningen till datadrivet
Hem Säkerhet Majoriteten av svenska företags säkerhetslösningar riskerar att hindra omställningen till datadrivet

Majoriteten av svenska företags säkerhetslösningar riskerar att hindra omställningen till datadrivet

Publicerat av: Redaktionen

Trend Micro presenterar idag en ny undersökning som avslöjar att många svenska företagsledare inte ser sambanden mellan cybersäkerhet och data.

Detta trots att man förstår att effektiv säkerhet kan snabba på företagets digitaliseringsresa.

I intervjuer med beslutsfattare på företag världen över, fann Trend Micro att 59 procent av de svenska respondenterna ser ett akut behov av att diversifiera sina intäktsströmmar 2023. Detta mot bakgrund av ett osäkert makroekonomiskt och geopolitiskt samhällsklimat.

Majoriteten av svenska företags säkerhetslösningar riskerar hindra omställningen till datadrivetVidare säger 55 procent att tillgång till data kommer vara avgörande för att hitta och realisera nya intäkter. Hela 80 procent menar dessutom att en bättre användning av data till viss del skulle möjliggöra kostnadsbesparingar för företaget.

Dataanalys och liknande verktyg kan öka en verksamhets effektivitet och flexibilitet. Det mycket tack vare möjligheten att blicka framåt och kunna förutse marknadstrender, rita upp scenarier för finansiella prognoser, med mera.

Dock uppger 40 procent av svenska beslutsfattare att de inte förstår kopplingen mellan cybersäkerhet och datadrivna insikter. Ännu fler, 54 procent, ser inte hur cybersäkerhet skulle kunna bidra till att skapa nya intäktsströmmar, medan 56 procent inte ser hur cybersäkerhet och minskade kostnader hänger ihop.

Det är också oroväckande att mer än hälften, 54 procent, av respondenterna uppger att deras nuvarande säkerhetspolicys och processer skapar informationssilor. Detta riskerar att underminera datadrivna projekt, och stärker ytterligare behovet av mer enhetlig, plattformsbaserad säkerhet.

– Datadrivna affärsbeslut blir en allt viktigare grundbult för den hållbara tillväxt som företagsstyrelser kräver idag, men så länge datan inte är ordentligt säkrad blir dessa initiativ lätt till luftslott, säger Jean Diarbakerli, Säkerhetsrådgivare på Trend Micro. Företagsledningar behöver erkänna vikten av cybersäkerhet i sina tillväxtplaner, och säkerhetsansvariga å sin sida bli bättre på att argumentera för vikten av sitt arbete.

Även om vissa företagsledare fortfarande inte är övertygade, tror 57 procent att cybersäkerhetspolicys kan öka hastigheten på digitaliseringen. Undersökningen ger samtidigt antydan om ett mer moget förhållningssätt till säkerhet hos företagen. Mer än hälften, 57 procent, av IT-beslutsfattare uppgav att verksamheten spårar och rapporterar cyberrisknivåer, och att detta också rapporteras till styrelsen som en affärsrisk. Hos två tredjedelar, 67 procent, har organisationen dessutom ett förbättringsprogram för cybersäkerheten på plats, för att hjälpa till att möta deras mål för digital transformation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>