Kom iväg på Sverige-semester– så köper du en husbil
Hem ANNONS Kom iväg på Sverige-semester– så köper du en husbil

Kom iväg på Sverige-semester– så köper du en husbil

Publicerat av: Redaktionen

Kom iväg på Sverige-semester– så köper du en husbil

I och med Covid19-pandemin har resandet för alla helt förändrats. Det går inte längre att resa på samma sätt för att det ska vara hållbart både för smittspridningen av sjukdomen och för miljön. I en husbil är det endast ett få antal personer som reser, mest troligt de närmaste och det limiterar träffar med andra människor. Ett pandemivänligt alternativ helt enkelt. 

Varför husbil är ett bra alternativ till semestern

Genom att investera i en husbil får man möjligheten att parkera sitt hus nästan vart man vill. Det ger frihet och flexibilitet att när man vill hitta en ny ort att upptäcka. Man behöver inte tänka på sovplats, vilket innebär att dyra omkostnader som hotell eller vandrarhem försvinner. Dessutom sparar man på matkostnaderna eftersom man har sitt kök med sig. 

Följande fördelar finns:

  • Frihet och flexibilitet. 
  • Det går snabbt att ändra sina planer. 
  • Krångliga situationer som till exempel backning med husvagn finns inte. 
  • Kräver inte någon extra montering. 

Ny eller begagnad husbil

Det kan vara bra att fundera om man vill köpa en ny eller begagnad husbil och göra lite research. Det är såklart den ekonomiska situationen som avgör, men den begagnade husbilsmarknaden är stor och värd att undersöka innan man bestämmer sig. Först och främst måste man bestämma sig över hur stor husbil som behövs och vad den ska användas till. Ska den klara av svårare terrängkörning eller endast vanliga vägar? Det kan vara bra att göra en checklista för att veta vilka behov man har och pröva många olika modeller innan man bestämmer sig. Exempelvis finns husvagnsexpo i Skåne som är en av Sveriges största återförsäljare inom husbilar. 

En nytillverkad husbil kommer såklart med ett högre pris och en hög standard. Vid köpet tillkommer ofta en helt annan kunskap och standard. 

Finansiera husbilen 

Ett husbilsköp är tyvärr inte den billigaste inköpet, men kan vara en stor investering i glädje och drömmar. Det kan därför bli aktuellt att låna pengar för investeringen vilket inte behöver vara något som påverkar privatekonomin negativt. Genom att ansöka om lån genom en låneförmedlare online går det att hitta lån med den lägsta räntan. 

Privatlån: 

Det går att finansiera husbilen med ett privatlån, vilket även kallas blancolån eller konsumtionslån. Det går att låna utan uc i summor mellan 5000 kr och 600 000 kr, där det högsta beloppet beror på hur den ekonomiska situationen ser ut. 

Fritidslån: 

Det går även att finansiera husbilen med ett så kallat fritidslån som många långivare erbjuder. Detta lån är direkt riktat för exempelvis husbil-, husvagn- eller motorcykelsköp. Det är en sorts kredit i form av en avbetalning med fordonet som säkerhet. 

Oavsett vilket alternativ som väljs för finansieringen är det smartaste för att låna pengar att prata med banken eller andra långivare för att hitta den bästa räntan och upplägget till sin egen ekonomiska situation. 

Saker att kontrollera

När man står inför köpet är det viktigt att kontrollera att den som säljer husbilen verkligen är ägare till den, detta är såklart inte lika viktigt om man köper husbilen från en legitimerad återförsäljare. Dock är det alltid viktigt att kontrollera om koppling och handbroms fungerar som de ska. Dessutom ska växlar, bromsar, vatten- och avloppssystem fungera utan problem. 

Försäkring

Det sista innan inköpet av husbilen är att skaffa är en bra försäkring. En husbilsförsäkring består alltid av den grundläggande trafikförsäkringen som alla bilar måste ha. Det går efter det att utöka skyddet med en halv- eller helförsäkring, då täcks även skador på den egna husbilen. En halvförsäkring innehåller bland annat allrisk-, stöld och brandförsäkring medan helförsäkringen ger ett mer omfattande skydd som har samma innehåll som halvförsäkringen men innefattar också vagnskadeförsäkring.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>