Fyra tips till den som deklarerar enskild näringsverksamhe
Hem Nyheter Fyra tips till den som deklarerar enskild näringsverksamhe

Fyra tips till den som deklarerar enskild näringsverksamhe

Publicerat av: Redaktionen

För de nästan 950 000 företagare som ska lämna NE-bilaga i årets deklaration finns det flera fördelar med att deklarera digitalt.

Fyra tips till den som deklarerar enskild näringsverksamhe

Det är också något som Skatteverket rekommenderar för att undvika trängsel och folksamlingar.

Förra året var det 62 procent av företagarna som deklarerade digitalt, jämfört med 90 procent av privatpersonerna. Alla företagare med en e-legitimation kan deklarera digitalt.

– Vi hoppas att fler företagare ska ta steget och deklarera digitalt i år. Förutom att bidra till minskad trängsel vid kontor och brevlådor finns det många andra fördelar. I e-tjänsten finns rätt bilaga skapad med flera uppgifter förifyllda och den nya skatten räknas ut automatiskt. Det är också enkelt att direkt betala eventuell kvarskatt via Swish, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Även de som får hjälp av en redovisningsbyrå kan deklarera helt digitalt. Deklarationen finns som pdf på Mina sidor på skatteverket.se. Nytt för i år är att byråer kan få de förifyllda uppgifterna i pdf:en överförda automatiskt till sina program, vilket både sparar tid och minskar risken för fel. När byrån har skickat in uppgifterna kan företagaren signera deklarationen på Mina sidor.

– En annan nyhet är att du kan logga in på Mina sidor och chatta direkt med en handläggare om din inkomstdeklaration och NE-bilaga. Där kan du få hjälp och svar på dina frågor om vad som gäller för just dig som företagare, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Företagare som drabbats ekonomiskt av coronapandemin har möjlighet att ändra sin preliminärskatt. Det görs genom att ändra det förväntade resultatet i en preliminär inkomstdeklaration.

– De företagare som fått olika coronastöd med anledning av pandemin kan behöva redovisa dem i årets deklaration. På Skatteverkets webbplats finns det vägledning hur du ska göra. Där finns också information om de webbseminarier för företagare som vi bjuder in till i anslutning till deklarationsinlämningen. Seminarierna är kostnadsfria och det går att delta hemifrån, säger Athina Karapanagiotidou.

Sista dag att deklarera är den 3 maj. För den som har svårt att hinna få fram alla uppgifter finns det möjlighet att få anstånd. På Mina sidor kan den som behöver få mer tid att deklarera ansöka om anstånd digitalt och få anstånd till den 31 maj med att lämna deklarationen.

Skatteverkets deklarationsexperters fyra tips

  • Deklarera digitalt. Bidrar till minskad trängsel och flera uppgifter finns förifyllda i deklarationen.
  • Signera deklarationen. Företagare som fått hjälp av en redovisningsbyrå med deklarationen får inte glömma att signera den på Mina sidor.
  • Vägledning på skatteverket.se. Där finns möjlighet till att chatta direkt med en handläggare och det finns information om både webbseminarier och coronastöd.
  • Ansök om anstånd. Den som inte hinner deklarera senast den 3 maj kan ansöka om anstånd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>